2022. Január 22. szombat
Nagyobb eséllyel alakul ki agy érkatasztrófa (stroke) azoknál az embereknél, akik memóriazavarokkal vagy más mentális teljesítménycsökkenéssel küzdenek, állapította meg egy amerikai kutatás.

A stroke megelőzése, illetve a veszélyeztetettek körének beazonosítása fontos közegészségügyi cél, mondja Abraham J. Letter, a birminghami Alabama Egyetem munkatársa, aki úgy véli, kollégáival elért eredményei segítségével tovább szűkíthető lesz a kockázati csoport, ha a szűréshez hozzáadnak még egy-két egyszerű tesztet.

stroke

A kutatók egy nagyszabású stroke-kutatás keretében közel 45 év feletti, stroke-on még át nem esett embert vontak be vizsgálatukba, amelynek elején különféle teszteket végeztek el, hogy felmérjék a résztvevők memóriáját, illetve ún. verbális fluenciáját. Ezután 4,5 éven át évente két alkalommal telefonon kérdezték ki őket egészségi állapotukról.

Az eredmények szerint azok, akik a verbális teszten az utolsó 20 százalékban végeztek, 3,6-szor nagyobb eséllyel szenvedtek el stroke-ot, mint azok, akik a felső 20 százalékban. A memóriateszt esetében ez az arány 3,5 volt. Az utolsó és első 20 százalék tagjai között a stroke előfordulását tekintve a különbség ezer főt tekintve évente 3,3 eset volt. A különbség azután is megmaradt, hogy a kutatók figyelembe vették az életkor, az iskolázottság, a nemzetiségi hovatartozás és a lakóhely tényezőit.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés