2021. Június 13. vasárnap
Milyen az erek állapota? -  Alvásbarát készítmények

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Az elalvási és átalvási nehezítettség közös összefoglaló neve az alvászavar. Elalvási nehezítettség, amikor nem tudunk elaludni, forgolódunk háromnegyed-egy órán keresztül, az átalvási nehezítettség pedig az, amikor éjszaka felébredünk, és nem tudunk visszaaludni. Mindenképpen forduljon orvoshoz az, aki legalább egy hónapja tapasztal ilyen panaszokat, mert az alvászavar hátterében nem csak stressz állhat, hanem idült betegség is.


Az alvászavar többek között az agyi keringési rendellenesség egyik korai tünete lehet. Ekkor az agyi vérátáramlás már nem optimális, de még nem olyan súlyosan károsodott, hogy féloldali bénulás és beszédképtelenség, vagyis stroke jelentkezzen.

Alvászavar keringési zavar

Az optimális agyi vérátáramlás és a már tüneteket adó rossz agyi vérátáramlás között egy elég széles mezsgye húzódik, lehetőséget adva arra, hogy diagnosztizáljuk és igyekezzünk megelőzni a nagyobb baj kialakulását. Ezért kell kivizsgálni az alvászavarban szenvedőket. A romló agyi vérkeringésre más jelek is utalhatnak, mint például a rövid távú memória csökkenése. Ezen kívül a rossz közérzet, hangulati labilitás, indokolatlan ingerlékenység hátterében is állhat az agy nem kielégítő vérkeringése.

 

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha a beteg az alvászavarával orvoshoz fordul, a megoldás nem az altatószer felírása. Kivizsgálásra van szükség, igyekezni kell megtalálni az alvászavar hátterében álló esetleges betegséget. Ennek kizárása után lehet csak tüneti terápiaként altatószert javasolni. Amennyiben a kivizsgálás során az orvos agyi érbetegségre hajlamosító eltéréseket észlel, célszerű, ha a beteget beutalja a neurológiai osztályokon működő stroke ambulanciákra. Itt lehetőség nyílik olyan műszeres vizsgálatokra, mint az agyi komputertomográfia (CT), illetve az agyat tápláló verőerek ultrahangos vizsgálata. Az ultrahanggal megtekinthetők a nyakon futó nagy verőerek és egy másik típusú készülékkel a koponyacsontokon keresztül vizsgálhatók az agyalapi verőerek is.

Milyen az erek állapota?

Ez utóbbi vizsgálatot hívjuk transzkraniális ultrahangvizsgálatnak. A fejre rögzítünk egy kis ultrahangszondát, amelynek segítségével egyrészt meg tudjuk nézni, hogy milyen az áramlási sebesség az erekben, másfelől stimulációval azt is kideríthetjük, hogy mennyi ezen ereknek a tartalék kapacitása. (A beteg mindebből semmit sem érez.) Ez pedig azért nagyon fontos, mert éjszaka a vérnyomás általában csökken, és ha valakinek nem elégséges a tartalék kapacitása, akkor bizony bekövetkezhet az is, hogy reggelre kelve bénultan ébred, vagy például az intellektuális teljesítőképessége tovább csökken.

A készülékkel azt is ki lehet mutatni, ha az agyi erekben vérrögök keringenek, olyanok, amelyek még nem érték el a kritikus nagyságot, tehát tünetet nem okoznak, még nem idézik elő az erek elzáródását. Ebben a stádiumban ezek még megfelelő gyógyszeres kezeléssel eltüntethetőek.

Alvásbarát készítmények

Tavaly az Inszomnia (alvászavar) Munkacsoport korszerű irányelvet dolgozott ki az alvászavarok kezelésére vonatkozóan, mely a tengeren túli és a nyugat-európai evidenciákat és tapasztalatokat ülteti át a hazai gyakorlatba. A korszerű altatószerek, szemben a régebbiekkel, már alvásbarát készítmények. Nem okoznak kellemetlen másnapot (napközbeni álmosságot, levertséget, indiszponáltságot, feszültséget stb.), és legfőképpen nem okoznak agyi vérátáramlás-csökkenést, mint ahogy teszik azt korszerűtlenebb társaik.

Aki tehát alvászavarban szenved, forduljon orvoshoz. A keringészavar kezelésével az alvászavar is csökkenhet, illetve meg is szűnhet. Ha mégis altató szedésére kényszerül a beteg, ez csak korszerű, az agyi vérátáramlást nem csökkentő legyen az inszomnia kezelésére vonatkozó irányelv szerint.


Szerző: Dr. Káposzta Zoltán PhD.
osztályvezető főorvos,
országos szakfelügyelő neurológus főorvos,
Neurológiai Osztály, Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháza

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés