2024. Július 18. csütörtök
Azoknak a betegeknek, akik éltek már át stroke-ot, érdemes különleges oktatáson átesniük, hogy a stroke tüneteit időben felismerhessék, és így a mielőbbi, szakszerű kezelés segítségével elkerülhessék a komplikációkat – derül ki egy friss amerikai kutatásból, amely a Stroke című szaklapban jelent meg.

Azok a páciensek, akik részletes oktatáson vettek részt a stroke tüneteivel kapcsolatban, sokkal könnyebben voltak képesek azonosítani a stroke korai jeleit, s így időben jutottak professzionális segítséghez is. Ez adott esetben életmentő lehet.A felmérés során 1200 spanyol ajkú, fekete és fehér önkéntest vizsgáltak, akik estek már át enyhe stroke, illetve tranziens ischaemiás attakon (TIA). Az átlagéletkor 63 év körül alakult, és mindannyian oktatóanyagot kaptak a stroke tüneteinek felismerésével és kezelésével kapcsolatban. Néhány páciens emellett kórházi csoportkezelésen is átesett, amelynek során megtanulták, hogyan azonosíthatják és írhatják le a stroke tüneteit a mentősöknek telefonon, majd videófelvételeket néztek stroke-túlélők felkészültségével kapcsolatban.

Öt évvel később kiderült, hogy 224 résztvevő élt át újra stroke-ot, vagy stroke-hoz hasonló tüneteket. Negyvenkét százalékuk három órán belül a sürgősségi ügyeleten kötött ki, míg ezeknek az embereknek csupán 28 százaléka hívott mentőt három órán belül az első stroke vagy TIA idején. Így aztán, vonták le a következtetést a szakemberek, a megfelelő oktatás 49 százalékkal javított a betegek reakcióidején, ami adott esetben az életüket mentette meg. Világszerte kiterjedt oktatásra van szükség ahhoz, hogy a páciensek képesek legyenek időben azonosítani a stroke tüneteit, és megfelelőképpen leírhassák azokat az egészségügyi dolgozóknak.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés