2024. Július 18. csütörtök
Ezt tehetjük otthon a helyes stressz kezelésért -  Van, amikor csak a szakember tud segíteni
A stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
Selye János 1936-ban tette közzé a stressz-elméletét, melyben kimondja, hogy bármilyen behatás éri a szervezetet, akár pozitív, akár negatív, a szervezet erre választ fog adni. A stressz tehát olyan dolog, mely a nyugalmi állapotból kimozdít- ez a stresszor-, ami lehet akár egy munkahelyi konfliktus, akár a tavaszi napsütésben a csivitelő madarak, ami kiváltja belőlünk a negatív - azaz distresszt -, vagy a pozitív stresszt, a szervezet stresszválasza pedig az adott behatástól függ. Lehet ez pozitív vagy negatív, a szervezet mindenképpen reagálni fog a stresszorra, így kimozdítja azt a nyugalmi állapotból. Stresszes vagy? Van jó oldala is!
A stressz különböző nyomokat hagy nem csak a lélekben, de a testben is. Nem véletlenül mondták már az ókorban, hogy ép testben ép lélek, hisz ez a kettő nagyon szorosan összefügg egymással. Ha a lelkünk nem nyugodt, nem boldog, nem kiegyensúlyozott, az a testünkön is meg fog jelenni. Először csak apró jelekkel üzen a szervezetünk, mint például alvászavar vagy evési zavar, ami lehet az is, hogy a stressztől egyáltalán nem tudunk enni, de a másik véglet is, amikor falási rohamok jelentkeznek. Ha nem figyelünk oda ezekre a jelekre, előfordulhat, hogy a nőknél felborul a hormonháztartás, a ciklus, a férfiaknál pedig potencia-problémák, merevedési zavar jelentkezhet. A stressz jelei az izomzatban is megjelennek, vannak ugyanis olyan gócpontok, ahová le szokott tapadni a feszültség. Magyarországon leginkább a nyak és a vállövi rész az, ami érintett ilyenkor.- magyarázta Horti Csenge.

Ezt tehetjük otthon a helyes stressz kezelésért

A masszőr szerint néhány technikát otthon is alkalmazhatunk annak érdekében, hogy a mindennapokban segítsen minket a stressz kezelésében.

„Elengedhetetlen a mindennapi mozgás, ami kivezeti a testünkből a feszültséget. Teljesen át tudunk benne szellemülni, így mind a testünknek, mind pedig a lelkünknek nagyon jót teszünk vele. Egyénre kell szabnunk és meg kell találnunk, hogy mi a legjobb aktivitás nekünk. Van, akinek az, hogy kimegy a szabadba sétálni, másnak a futás vagy éppen az, hogy lemegy az edzőterembe és ott a nagy súlyokkal kitombolja magát. Ilyenkor endorfin is szabadul fel a szervezetben, ami szintén segít a stressz leküzdésében” - emelte ki az egyik stresszoldó megoldást Horti Csenge.

A szakember szerint szintén fontos a mindennapi stresszkezelésben, hogy ne engedjük el az „énidőt”. A rohanó világban sajnos ugyanis egyre ritkábban jutunk el odáig, hogy saját magunkra szánjunk egy kis időt, pedig ilyenkor nem kell több órát gondolnunk.

„Már az is elég lehet, ha a reggeli rutinunkba bevezetjük, hogy csendben, nyugalomban isszuk meg a kávénkat és közben befelé figyelünk. Ez az öt-tíz perc is sokat tud számítani. De este is fontos a levezetés, hisz a szervezetünknek időt kell adnunk, hogy meg tudjon nyugodni” - tette hozzá a masszőr.

Van, amikor csak a szakember tud segíteni

Sokaknak az életében eljöhet az a pont, hogy az otthoni technikák már kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy levezessék a stresszt, ilyenkor pedig külső segítségre van szükség. A feszültség oldásában ugyanis egy tapasztalt szakember nagyon sokat tud segíteni.

„Egy masszőr, egy fodrász vagy egy kozmetikus felér egy jó pszichológussal is. Egy jó masszőr azonban nem csak a testet nézi, hanem holisztikusan az egész embert és azt keresi, hogy a testi problémák hogyan kapcsolódnak a lelki dolgainkhoz. Ezt sokan nem veszik elég komolyan sem átlagemberként, sem pedig szakemberként. Sokszor találkozom olyan esettel, amikor valakinek fáj a háta és egy egyszerű, félórás hátmasszázst szeretne, ezzel azonban nem fogjuk hosszú távon megoldani a problémáját. Az állapotfelmérés többek között azért fontos, mert meg tudjuk nézni, hogy honnan indulhat az a hátfájás, a legtöbb esetben ugyanis az eredeti gócpont nem ott van, ahol a panaszok jelentkeznek” - tette hozzá a szakember.
Szerző: Tomasovszki Dóri
2024. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés