2024. Július 21. vasárnap
A sikeres fogyókúra a tervezéssel kezdődik
Sokszor hallottuk már, hogy rendszeres mozgás nélkül nem lehet sikeres egy fogyókúra, vannak azonban olyan esetek, amikor egészségügyi vagy egyéb okok miatt nem tudunk heti több órát a sportolásra szánni. Ilyen esetekben fontos a tervezés, a napi étkezés meghatározása és a táplálék-összetétel kontrollálása.

Ki ne ismerné az érzést a nyár beköszönte előtt, hogy kétségbeesetten nézegeti magát a tükör előtt és próbálja elképzelni, milyen módszerekkel adhatna le néhány kilót a strandszezonig? A legtöbben ilyenkor számos hibát is elkövetnek: sportolnak ugyan, de az étkezésre nem figyelnek, rendszertelenül étkeznek vagy épp nem a megfelelő dolgokat teszik a tányérjukra. A szakértő szerint azonban nem feltétlenül a rengeteg sport a sikeres fogyás titka, így azok se keseredjenek el, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak heti több órát aktívan mozogni.

Fogyókúra testmozgás nélkül

„Az, aki egészségesen él, mert valamilyen célt szeretne megvalósítani, mondjuk a fogyást, ha utánanéz, már tudja, hogy a fogyás hetven százalékban a táplálkozástól függ, harminc százalékban pedig a sporttól. Érdemes a mozgást és a sportot is különválasztani, mert nem minden mozgás sport, de minden sport mozgás. De maga a táplálkozás hetven százalékban befolyásolja azt, hogy fogyunk vagy nem. Ha megfelelően táplálkozunk, a fogyás beindulhat anélkül is, hogy sportolnánk” - jelentette ki Ötvös Edina egészség coach.

 

A szakértő szerint számos olyan eset előfordulhat, amikor a rendszeres sportolás egyszerűen nem opció, ám a testsúlycsökkentésre mindenképpen szükség lenne.

 

„Vannak olyan élethelyzetek, amikor csak úgy tudunk fogyni, ha nem mozgunk mellette. Ha például olyan nagy a túlsúlyunk, nem csak akaraterővel nem tudjuk rávenni magunkat a sportra, de fizikailag sem igazán tudjuk megvalósítani. De lehet, hogy olyan betegségünk van, hogy ebből adódóan nem tudunk sportolni, mondjuk egy ízületi gyulladás miatt, ilyenkor az orvos sem fogja ezt javasolni. Ugyanakkor lehet, hogy fogyni szeretne, mert előfordulhat, hogy az ízületi gyulladás épp a túlsúly miatt van. De lehetünk olyan élethelyzetben is, hogy épp nem fér bele a mindennapjainkba a rendszeres sport. A kisgyerekes anyukák sokszor vannak ilyen helyzetben, hiszen a napi ritmusba nehezebben tudják beépíteni, hogy sportoljanak, ugyanakkor pedig szeretnének fogyni. Ilyen esetekben azt tudják tenni, hogy a táplálkozásukat alakítják át úgy, hogy a fogyás elinduljon. De vannak, akik nagyon sokat dolgoznak, akár home office-ban, ami megint egy olyan szituáció, amikor nem biztos, hogy a sport szerepet tud játszani a mindennapjaikban” - fejtette ki a táplálkozási szakértő.

A sikeres fogyókúra a tervezéssel kezdődik

Ötvös Edina azt tanácsolja, hogy mielőtt fogyókúrába vagy életmódváltásba kezdenénk, először alaposan vizsgáljuk meg a rutinunkat és kezdjünk el előre tervezni.

 

„Mindenképpen azt érdemes figyelembe venni, hogy azok a plusz kilók nem egyik napról a másikra jöttek föl, ezért máról holnapra lefogyni sem fogunk. Azon érdemes gondolkodni, hogy mennyit szeretnénk fogyni és ezt milyen időtartamban, ennek függvénye az, hogy mennyire lesz szigorú a diétánk. A kezdetekkor mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy jelen pillanatban hogyan táplálkozunk. Nagyon sokszor előfordul, hogy valaki eszik a munkahelyén, eszik otthon, eszik útközben, és közben észre sem veszi, hogy napközben mennyi felesleges kalóriát gyűjt össze a szervezetébe. Gyakori, hogy valaki nem evett elég reggelit, és már tíz órakor nagyon éhes, amire nem készült, tehát a legközelebbi táplálkozása délében lesz, ilyenkor pedig az a legegyszerűbb, ha bekap egy csokit vagy elmegy a legközelebbi pékségbe és vesz egy péksüteményt. Kezdő lépésként sorra kell vennünk, hogy mi az, amit napközben eszünk, mi az, ami ebből felesleges és ezt egyébként miért esszük. Amikor ezt végignézzük, nem csak a kalóriákat kell számba venni, hanem azt is megnézni, mennyi folyadékot fogyasztunk. Sok fogyókúrázó azzal rontja el a folyamatot, hogy nem elegendő mennyiségű folyadékot fogyaszt, és fontos, hogy itt a folyadék alatt a vizet, a gyógyteát vagy maximum hígított gyümölcslevet kell érteni. A folyadékmennyiség nem ugyanannyi nemek szerint: a nőknél 2-2,5 liter, míg a férfiaknál 3-3,5 liter az ideális mennyiség. De évszak szerint is változik a folyadékigény, hiszen télen kevesebbet szoktunk inni. Ha ez mind megvan, hogy mennyit eszünk és mennyit iszunk, akkor tudjuk átalakítani az étrendünket” - vallja az egészség coach.

 


Szerző: Vital.hu
2023. 05. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés