2024. Július 18. csütörtök
Kutatók olyan sisakot fejlesztettek ki, amellyel gyorsan meg lehet határozni, hogy a beteg agyvérzést kapott-e.

A szakértők szerint ezzel fel lehet gyorsítani a diagnózist és a kezelést, ami megnöveli a felépülés esélyeit. A fejre tehető sisak az agyról visszaverődő mikrohullámok segítségével határozza meg, hogy bekövetkezett-e vérzés vagy rögösödés. Az eszközt kifejlesztő svéd kutatók a 45 betegen elvégzett sikeres tesztelést követően azt tervezik, hogy minden mentőben elhelyeznének egy sisakot.

Amikor valaki agyvérzést kap, az orvosoknak nagyon gyorsan kell cselekedniük, hogy korlátozni tudják az agykárosodást. Ha négy óránál hosszabb ideig tart a beteget eljuttatni a kórházba és megkezdeni a kezelést, az agyszövet egyes részei elhalhatnak. Az optimális kezelés meghatározásához azonban először arra van szükség, hogy megállapítsák, az elrepedt érből szivárgó vér, vagy vérrög által elzárt ér okozta-e a stroke-ot. CT-vizsgálattal ezt ki lehet mutatni, de időbe telik, mire a beteg eljut egy CT készüléket üzemeltető kórházba, és elvégzik rajta a vizsgálatot. Minden késlekedés tovább csökkenti a felépülés esélyét.

A folyamat felgyorsítására a svéd Chalmers Műszaki Egyetem, a Sahlgrenska Akadémia és a Sahlgrenska Egyetemi Kórház kutatói olyan hordozható eszközt találtak fel, amely már útban a kórház felé használható. A sisak mikrohullámok segítségével alkot képet arról, mi zajlik a beteg agyában. A kerékpáros bukósisakból átalakított prototípusának tesztelése során kiderült, hogy az eszköz meg tudja különböztetni a haemorrhagiás (vérzéses) és az iszkémiás (vérrög okozta) stroke-ot, bár nem az esetek száz százalékában.

A kutatók szerint további teszteket kell végezni az eszközzel, de mindenképpen hasznos segítséget jelent majd a jövőben. A svéd szakértők a Transactions on Biomedical Engineering szaklapnak azt nyilatkozták, hogy az orvosoknak bizonyára továbbra is kell majd más diagnosztikai eszközöket is használniuk az új fejlesztés mellett.


Forrás: Medipress
2014. 06. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés