
Az Amerikai Stroke Egyesület Nemzetközi Stroke Konferenciáján bemutatott tanulmány ugyan nem bizonyítja, hogy gyorséttermek közelében élni egyenlő az agyvérzésre való hajlam növekedésével, arra viszont felhívja a figyelmet, hogy a kettő valamilyen módon összefügg. Korábbi tanulmányok már kapcsolatot fedeztek fel a gyorséttermek, a szívelégtelenség és elhízás közt.

„Az adatok egyértelmű összefüggést mutatnak” – mondta Dr. Lewis Morgenstern, a kutatás vezetője. Az viszont nem tisztázott, hogy gyorséttermektől körülvéve többet is eszünk-e bennük, vagy az adatok csak egy egészségtelen környék jelei. „El kell kezdenünk feltárni, miért csak bizonyos közösségekben emelkedett a stroke kockázata. A gyorsételek nagymértékű fogyasztása okozza? Az egyéb egészségesebb lehetőségek hiánya? Van valami teljesen eltérő ezekben a környékekben, ami kapcsolatban áll a rossz egészséggel?”
A tanulmány során Morgenstern és kollégái a texasi Nueces Megye lakóinak 2000 és 2003 közötti stroke-adatait vizsgálták. Ez idő alatt a megye lakói 1247 ischaemiás stroke-ot szenvedtek el. Az esetek közül azokat hasonlították össze, amelyek a legkevesebb (kevesebb, mint 12), illetve a legtöbb (több mint 33) gyorsétteremnek helyt adó környéken fordultak elő.
A kutatók azt találták, hogy a gyorséttermekkel leginkább telezsúfolt környéken élők körében az agyvérzés kockázata 13%-kal magasabb volt, mint a legkevesebb gyorsétteremnek helyt adó helyen élőké. A relatív stroke-kockázat minden egyes, a környéken lévő újabb gyorsétteremmel 1%-ot emelkedett. Morgenstern javaslata szerint a közegészségügyi szakembereknek a gyorséttermekkel zsúfolt környékeket kiemelten kellene kezelni a stroke-prevenciós programok során.