
A Koppenhágai Egyetem kutatói ezúttal a sokszor csak „francia paradoxonként” emlegetett jelenséget vizsgálták: a tényt, hogy a franciák körében nem magasabb a szívbetegségek aránya, mint más európai országokban, noha a franciák köztudomásúan ipari mennyiségű sajtot fogyasztanak. Az American Journal of Clinical Nutrition c. szaklapban megjelent összefoglaló jellegű közleményük alapján a sajtkedvelők kissé megnyugodhatnak.
Erre figyelmeztetnek a táskás szemek >>>
„Nem ítélhetünk meg egyetlen élelmiszert sem kizárólag a tápanyagtartalma alapján, mivel jótékony hatásuk jórészt attól függ, milyen egyéb étel társaságában fogyasztjuk azt. A sajt például sokkal kevésbé van negatív hatással a vér koleszterinszintjére, mint ahogyan arra a telített zsírok arányából következtetni lehetne. Ha a sajtot változatos, zöldségben gazdag ételek társaságában fogyasztjuk, fehérjetartalma miatt kimondottan egészséges. Igen fontos tulajdonsága, hogy segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ezért kár volna pusztán a negatív hírek miatt száműzni étrendünkből.” – fogalmaz a közlemény.
A hajnak is van ereje - így tér vissza >>>