2024. Július 20. szombat
Egy hongkongi légitársaság által készített tanulmányból kiderül, hogy ugyan az orvosi vészhelyzetek a repülőgépen nem túl gyakoriak, de az idősek és a terhes nők utastársaiknál nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A légitársaság öt évet felölelő adatai szerint ez idő alatt 4068 orvosi vészhelyzet állt elő repülés közben, ebből 46 esetben kellett kényszerleszállást végrehajtani. A vészhelyzetek során 30 utas vesztette életét, kétharmaduknál szívroham vagy egyéb szívprobléma miatt következett be.

Kiderült az is, hogy a legnagyobb eséllyel a már meglévő betegségekkel küzdő utasok lettek a rosszul, és a kényszerleszálláshoz vezető rosszullétek és halálesetek általában idős embereknél következtek be. Különösen a 70-es éveikben járó utasok a veszélyeztetettek a krónikus betegségek nagyobb előfordulása miatt. A terhes nők esetében fellépő komplikációk miatti kerülők száma a legmagasabb: mintegy 11 százalék.

Egy másik, két európai légitársaság által készített tanulmányból az derült ki, hogy az orvosi esetek legnagyobb részét – mintegy felét – az eszméletvesztések teszik ki. Ezt követik az emésztési problémák (9 százalék) és a szívproblémák (5 százalék). Összességében csak az esetek 3 százalékában kellett a repülési tervtől eltérni, leggyakrabban szívroham, agyvérzés és epilepsziás roham miatt.

„Ugyan nem tudunk változtatni a rizikófaktorokon, de a krónikus betegek repülés előtti kontrolljával csökkenteni lehetne az esetek számát. A 70 felettieket felszállás előtt a légitársaság orvosi csapatának kellene megvizsgálnia és repülésre alkalmasnak ítélnie” – nyilatkozta Dr. Colin A. Graham, a Hongkongi Kínai Egyetem kutatója.

Számos más tanulmány szerint a repülés közben bekövetkezett orvosi vészhelyzetek kétharmada már meglévő egészségügyi problémákhoz köthető. „Ha az utas állapotából fakadóan valamilyen kockázatnak van kitéve, mindenképp ajánlott, hogy a lehető legkorábban konzultáljon a légitársaság orvosi csapatával” – véli Dr. Graham.

 A repülés normális esetben nem jelent semmilyen veszély a terhes nőkre, azonban mindenkinek ajánlott orvossal konzultálni utazás előtt. A terhesség második harmada a legbiztonságosabb az utazás szempontjából, mert a legkisebb a vetélés vagy koraszülés esélye. A legtöbb légitársaság nem is engedi repülőre szállni a terhes anyákat a harmadik harmadban.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés