2024. Július 24. szerda
Táplálkozásunk gyakran rendszertelen, egészségtelen (hiányos, egyoldalú vagy erős megszorításokon alapszik), ennek gyökeres átalakítása elengedhetetlen a daganatos megbetegedések esetén.

Legtöbbször kimutatható, hogy a helyesen megválasztott étrend fokozza a szervezet regeneráló képességét, és erősíti annak védelmi tevékenységét. A rákos megbetegedésekkel és kezelésekkel gyakran együtt jár az - étvágytalanság, hányinger, hányás miatt kialakuló - előrehaladó táplálkozási zavar, amely szinte kivétel nélkül súlyveszteséget, izomveszteséget, ezek következtében pedig legyengülést és életminőség romlást okoz. Az új étrend elsődleges célja, hogy a páciensek tápláltsági állapotát optimalizáljuk. Ezt egyénre szabott étrenddel tudjuk a legjobban elérni. Fontos tudni, hogy rák- és embertípusonként, valamint a betegség különböző fázisaiban és kezelési módjai esetén is változhat az energia, fehérje és szénhidrát szükséglet, ezért a betegség diagnosztizálása után érdemes szakemberhez fordulni, aki egyénre szabott javaslataival segítheti a gyógyulást, felépülést.

Dietetikai szempontból néhány jótanács, melyet érdemes szem előtt tartani: 1.

Veseproblémák fellépésekor általában csökkenteni kell a fehérje bevitelt, tehát pl. a hús fogyasztását.

2.

Rákos megbetegedésekkor, sugár- és kemoterápiás kezelések következtében fellépő étvágytalanság, hányinger, émelygés leküzdése segíthető, ha sokszor, de keveset eszünk. Ilyenkor is fontos, hogy elérjük a megfelelő mértékű energia bevitelt, melyet pl. dúsítással (tápszer, főt tojás, tejpor, tejföl, stb.) ügyesen meg lehet oldani.

3.

Törekedjünk a minél több növényi eredetű nyers étel fogyasztására, zöldség, gyümölcs adagunkat növeljük (reszelve vagy gyümölcsprés használatát követően léként is felhasználhatók).

4.

Inkább a hideg italokat (szénsavmentes víz, zöld-, vörös- és gyógyteák, cékla, répa, stb. levek) fogyasszunk, hogy a meleg külön ne ingerelje az emésztőrendszert.

5.

A folyadékpótlás minimum napi 2,5-3 liter legyen.

6.

Kerüljük az állati zsiradékok használatát - helyettük inkább olíva olajat használjunk. Járulékos betegségek megléte esetén, pl. nyelőcső fekély, sérülés, mellőzzük a fűszeres ételeket.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapszabályainak követésén túl a daganatos betegeknek különösképpen figyelniük kell a szervezetük ilyenkor fokozott, speciális szükségleteire, ezt szem előtt tartva találhatunk számunkra megfelelő tápszert, kiegészítőt. Alkalmazzuk ezeket bátran, természetesen a megfelelően képzett szaktanácsadóval történt egyeztetést követően.

Számos olyan engedélyezett kiegészítő tápszer áll rendelkezésre, melyet onkológiai kezelések mellett, előtt és után is használhatnak a betegek. Ezek jelentősége, hogy alkalmazásukkal az orvosi kezelések hatékonysága növelhető, ugyanakkor csökkenthetők azok egyes kellemetlen mellékhatásai (például hányás, hányinger, rossz közérzet), miközben a páciensek életminőségi mutatói javulhatnak.

A kiegészítő terápiás készítmények között találhatók növényi alapú és vitaminkészítmények, de létezik olyan tápszer is, mely az emberi szervezet saját tumorellenes védelmében részt vevő ráksejtpusztító anyagokat, az ún. aktív ráksejtpusztító keveréket tartalmazza. Mindenképpen olyan készítményt válasszunk, mely magyarországi engedéllyel, megfelelő tudományos háttérrel (kutatási és vizsgálati eredményekkel), valamint elégséges múlttal rendelkezik. A minőség biztosítéka továbbá a „Speciális – gyógyászati célra – szánt tápszer daganatos betegek részére” megnevezés is, hiszen ezt csak az OÉTI által jóváhagyott egyes termékek gyártói használhatják csomagolásaikon.

A tájékozódást segítheti, ha a betegséggel kapcsolatos rákbetegeket támogató szervezetek ajánlásaira hagyatkozunk. A Magyar Rákellenes Liga 1990 óta szolgálja a rákbetegeket. Kiadványokkal, előadásokkal, valamint ajánlásokkal segíti a daganatos betegek ismereteinek bővítését. Budapesten 16 éve működik az a Tanácsadó Szolgálat is, ahol orvos, gyógyszerész és mentálhigiénés szakemberek pszichés támogatással, életmód és kiegészítő terápiás tanácsokkal állnak a rákos betegek rendelkezésére életminőségük javítása és a gyógykezelések mellékhatásainak csökkentése érdekében. Az ingyenes Tanácsadó Szolgálat (06-1-321-21-11) lehetőséget kínál arra, hogy a betegek telefonon, illetve – előre egyeztetett időpontban - személyesen, térítésmentesen konzultálhassanak és kapjanak választ kérdéseikre.


Forrás: Magyar Rákellenes Liga
2013. 04. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés