2024. Július 16. kedd
Az antibiotikumok szedése gyakran okoz hasmenést, mely főként a gyerekek esetében lehet veszélyes. Egy kutatás szerint esetükben a “bélbarát” probiotikumok segítségével megelőzhető az antibiotikus terápia okozta hasmenés.

Emésztőrendszerünkben számos hasznos baktérium él, melyek segítenek egyes anyagok lebontásában, kiválasztásában. Egy antibiotikum-kúra során nem csak a betegséget okozó élőlények pusztulnak el, hanem ezek a számunkra hasznos élőlények is, így felborul bélflóránk egyensúlya, mely hasmenéshez vezet.

probiotikumok, antibiotikum, hasmenés

Sunita Vohra, az albertai Kanada Egyetem gyermekgyógyász professzora és munkatársai 10 tanulmány összesített elemzését (metaanalízisét) végezték. Az antibiotikumokat a vizsgálatokban részt vevő 1986 gyermek (18 év alatti) különböző betegség miatt szedte. Közös volt, hogy a gyerekek egy része a kúra mellé probiotikumokat, másik része placebót (hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszert) kapott, míg egy harmadik csoportot más hasmenés elleni terápiával kezeltek.

Annak ellenére, hogy több vizsgálatban is igen magasnak bizonyult (21-37%) a lemorzsolódó gyerekek száma – ők feltehetően meggyógyultak–, egyértelműen kisebbnek mutatkozott az antibiotikum miatt kialakult hasmenéses esetek száma a probiotikumokat kapó csoportban, mint a másik kettőben.

Az elemzést végző kutatók szerint a probiotikumok segítenek fenntartani bélflóránk természetes egyensúlyát, azonban a szerek gyakorlati alkalmazása antibiotikum-terápia okozta hasmenés megelőzésében még várat magára.


Forrás: Medipress
2009. 03. 02. (Aktualizálva - 2012. 07. 15.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés