Az antioxidánsok, köztük a növényekben megtalálható polifenolok segítenek legyőzni a szervezet számára ártalmas, sejteket károsító molekulákat, a szabad gyököket. Többnyire különböző zöldség-és gyümölcsfélékben fordulnak elő elő, ezért a szakemberek régóta hangsúlyozzák fogyasztásuk fontosságát.
![pattogatott kukorica, antioxidáns pattogatott kukorica, antioxidáns](https://vital.hu/files/images/i_pattogatott-kukorica-antioxidans.jpg)
Az Amerikai Kémiai Társaság kutatói felfedezték, hogy egy adag pattogatott kukoricában 300 mg antioxidáns található, ami majdnem kétszer akkora mennyiség, mint amit egy adag gyümölcs tartalmaz általában (160 mg). A finom ropogtatnivaló ezenkívül rostokat és vizet tartalmaz, vagyis ha le tudunk mondani a vajas, sajtos vagy egyéb mártásokról, valóban bűntudat nélkül ehetünk belőle.
A kutatók azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy míg más zöldségek vagy gyümölcsök, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak, vitaminokban is gazdagok, a kukorica 100 százalékig feldolgozatlan teljes gabona, ami, bár fedezi a napi szükséglet 70 százalékát, nem tartalmazza a létfontosságú tápanyagokat. „A levegőn pattogtatott kukorica tartalmazza a legkevesebb kalóriát, a mikrós fajtában kétszer több van” – tette hozzá Joe Vinson, a kutatás vezetője.