Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Meglepő felfedezés a pattogatott kukoricáról

A natúr, nem vajban elkészített pattogatott kukoricáról már egy ideje tudni, hogy fogyókúra során is fogyasztható, hála az alacsony kalóriatartalmának. Nemrég azonban az is kiderült, hogy tele van antioxidánssal is.

Az antioxidánsok, köztük a növényekben megtalálható polifenolok segítenek legyőzni a szervezet számára ártalmas, sejteket károsító molekulákat, a szabad gyököket. Többnyire különböző zöldség-és gyümölcsfélékben fordulnak elő elő, ezért a szakemberek régóta hangsúlyozzák fogyasztásuk fontosságát.

Az Amerikai Kémiai Társaság kutatói felfedezték, hogy egy adag pattogatott kukoricában 300 mg antioxidáns található, ami majdnem kétszer akkora mennyiség, mint amit egy adag gyümölcs tartalmaz általában (160 mg). A finom ropogtatnivaló ezenkívül rostokat és vizet tartalmaz, vagyis ha le tudunk mondani a vajas, sajtos vagy egyéb mártásokról, valóban bűntudat nélkül ehetünk belőle.

A kutatók azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy míg más zöldségek vagy gyümölcsök, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak, vitaminokban is gazdagok, a kukorica 100 százalékig feldolgozatlan teljes gabona, ami, bár fedezi a napi szükséglet 70 százalékát, nem tartalmazza a létfontosságú tápanyagokat. „A levegőn pattogtatott kukorica tartalmazza a legkevesebb kalóriát, a mikrós fajtában kétszer több van” – tette hozzá Joe Vinson, a kutatás vezetője.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/pattogatott-kukorica-antioxidans