2021. Május 17. hétfő
Míg az európai nők a jól megtermett férfiakat preferálják, a tanzániai hagyományos vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzs asszonyainál a testmagasság már nem játszik ilyen fontos szerepet.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a magas férfiak előnyben vannak párválasztáskor, nagyobb a valószínűsége, hogy a kiszemelt hölgy igent mond a lánykérésre, s esetükben magasabb az utódok száma. Ezek az eredmények azonban nyugati országokban végzett felmérések során születtek – olvasható a The New Scientist tudományos hírportálon.

párválasztás, testmagasság

Most kiderült, hogy ezeket a preferenciákat nem lehet általános jellegűnek tekinteni. Rebecca Sear, a London School of Economics és Frank Marlowe, a Floridai Állami Egyetem kutatója a párválasztási szokásokat tanulmányozta Tanzániában a hazda törzs tagjai között. A kutatókat a házaspárok magassága és testsúlya érdekelte, valamint az, hogy egy-egy személy hány házasságot köt élete során.

A 46 megkérdezett asszonyból csupán egy vallotta be, hogy a magas férfiak dobogtatják meg a szívét. Ugyanakkor egyik nem képviselőjét sem befolyásolt a párválasztásban a testmagasság.

Rebecca Sear magyarázata szerint a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató népességek gyakorta küzdenek az élelemhiánnyal, esetükben a magas termet nem feltétlenül jelent előnyt. Mint rámutatott, a párválasztás némely szempontja ugyan univerzális, a testmagasság-preferenciának azonban lehetnek specifikus vonásai. „Ideje újragondolni álláspontunkat, miszerint a magasabb az előnyösebb” – emelte ki Rebecca Sear.


Forrás: MTI
2009. 07. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés