2021. Szeptember 28. kedd
Az oxitocin hormon amellett, hogy fontos szerepet játszik az anyai kötődés, a szerelem és barátság kialakulásában, a félénk, vagy önmagukat szerencsétlennek érző embereknek is segíthet szociális készségeik javításában.

A Mount Sinai Orvostudományi Iskola és a Columbia Egyetem kutatói egészséges felnőtt férfiak szociális kompetenciáit mérték fel az ún. autizmus spektrum hányados teszt segítségével, majd a résztvevők egy részének oxitocint, másik részének placebót adtak. Ezután olyan videókat nézettek meg velük, amelyben emberek különböző élethelyzetekben érzelmi vitákat folytatnak egymással, és értékelniük kellett a látott érzelmeket.

oxitocin

Az amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy az alacsony szociális kompetenciákkal rendelkező férfiak közül jobban teljesítettek azok, akik oxitocint kaptak, a hormon viszont nem fejtett ki ilyen hatást azoknál, akik eleve jó képességekkel rendelkeztek.

„Rengetegen azt hiszik, hogy az oxitocin minden embert empatikusabbá és megértőbbé tesz” – mondja Jennifer Bartz, a Mount Sinai Orvostudományi Iskola pszichiátriai professzor-asszisztense egy közleményben. A mi kutatási eredményeink azonban ellentmondanak ennek. Úgy tűnik, az említett hormon csak azok számára van szociális képességnövelő hatással, akik kevésbé jártasak a társadalmi interakciókban.”

A kutatók elismerik, hogy még sok kutatásra van szükség e téren, de azt bátran kijelenthetik, hogy az oxitocin képes lehet kezelni a szociális képességeinek hiányosságait, ami például az autizmus esetében is jellemző.


Forrás: Medipress
2010. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés