2021. Szeptember 22. szerda
Az oxitocin nevű kötődési hormon segítheti a párokat abban, hogy az olyan témákban is jobban egyetértsenek, melyekről ellentétes nézeteket vallanak.

A Zürichi Egyetem kutatása során negyvenhét párnak kellett olyan témákról beszélgetnie, amelyekről a párok tagjai ellentétes nézeteket vallottak. A résztvevők orrába oxitocint vagy placebót permeteztek.

oxitocin, hormon, egyetértés

Az eredmények szerint az oxitocin hatására sokkal konstruktívabban zajlott a kommunikáció, mint a placebo esetében. Ezen kívül a résztvevők nyála kevesebb kortizolt – stresszhormont – tartalmazott, ami arra utal, hogy a kötődési hormon a stresszt is csökkentette a beszélgetés közben.

Oxitocint elsősorban az anyák szervezete állít elő nagyobb mennyiségben szülés és szoptatás közben, ami valószínűleg a gyermekhez fűződő érzelmi kötődést erősíti meg. Ezen kívül kellemesnek érzett testi érintkezés és szex közben is több jut ebből a hormonból a véráramba. Mivel az oxitocin csökkenti az ember más emberrel szembeni félelmét, pszichológusok azt vizsgálják, hogyan lehetne például szociális fóbiával rendelkező betegek terápiájába beiktatni.

Az oxitocin a betegek számára elérhetővé tenné a társas érintkezés előnyeit, és így segítené a kognitív viselkedésterápiát – írja a vizsgálat vezetője, Beate Ditzen a Current Psychiatry című szaklapban. A hormon helyettesíteni azonban nem tudja a pszichoterápiát.


Forrás: MTI
2009. 05. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés