2021. Május 11. kedd
A nők tovább élnek, mint a férfiak, ennek azonban ára van. Egy új tanulmány szerint főként a fiatal vagy korai középkorban gyökerező elhízás és ízületi gyulladás (arthritis) nehezen elviselhetővé teszi az idős nők életét, még a velük egyidős férfiakhoz képest is.

Egy korábbi, 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy a nők szenvedése részben azért nagyobb, mert a fájdalom érzékelésében szerepet játszó hormonjaik szintje eltér a férfiakétól. A mostani vizsgálat azonban egyértelműen jelzi azt is, hogy a nőknél nagyobb arányban jelennek meg idősödve krónikus fájdalommal járó állapotok.

fájdalom, nők,

Közel hatezer, 65 év fölötti ember közül a nők két és félszer több esetben szenvedtek valamiféle megrokkanástól, mint a velük egyidős férfiak – ismerteti az amerikai Duke Egyetem orvosi központja munkatársainak kutatási eredményét a LiveScience című tudományos portál.

Heather Whitson, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy bár a nők tovább élnek, mint a férfiak, nagyobb a kockázatuk arra, hogy túlsúly és ízületi bántalmak miatt életminőségük jelentősen megromoljon. Whitson szerint a megállapítás azért is fontos, mert jelzi, hogy a nők idős korukra elveszíthetik önállóságukat, önellátási képességüket.

A krónikus fájdalom korábbi tanulmányok szerint az agyban is okoz elváltozásokat. Szakemberek úgy vélik, hogy az egyik legjobb ellenszere a mozgás lehet.

A tanulmány azt is jelezte, hogy az elhízáson és ízületi gyulladáson kívül az idősebb nők körében a férfiakhoz képest nagyobb arányban fordulnak elő törések, látási problémák és hörghurut. A felmérésben szereplő férfiak között viszont nagyobb arányban jelentkeztek hallási problémák, koszorúér-betegség, szívelégtelenség, szélütés, diabétesz, valamint tüdőtágulat.

 


Forrás: MTI
2009. 05. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés