2024. Október 04. péntek
A szakemberek rájöttek arra, hogy az olajos halak – különösen a hering, a lazac, a szardínia és a makréla – és az omega3-tartalmú étrend-kiegészítők a rákos betegeket rezisztenssé tehetik a kemoterápiás kezelésre – derül ki egy friss holland kutatásból, amely az JAMA Oncology című szaklapban került publikálásra.

Bizonyos zsírsavak emelkedése a vérben a kemoterápia hatékonyságát gyengíti, ezért a betegeknek a szakemberek szerint ügyelniük kell arra, hogy a kemoterápia előtti és utáni napon kerüljék a halfélék és az omega3-tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztását. Noha az említett, B és D vitaminban és vasban is gazdag halak rendkívül hasznosak, ha el akarjuk kerülni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a prosztatagondokat, a korral járó látásromlást és a demenciát, a rákos betegeknek tartózkodniuk kell a túlzott omega 3-beviteltől.

Dr. Emile Voest, az amszterdami Netherlands Rákintézet munkatársa a 16:4(n-3) zsírsavak hatását vizsgálta az olajos halak fogyasztását követően, illetve halolaj-bevitele után. A kísérletben résztvevő 118 rákbeteg 30 százaléka rendszeresen élt étrend-kiegészítőkkel, és 11 százalékuk kimondottan omega-3 zsírsavakat tartalmazó tablettákat szedett.   Kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakhoz rendszeresen jutó páciensek kemoterápiás eredményei rosszabbak, a kúra kevesebb pozitív hatással járt. Dr. Voest szerint ügyelni kell tehát arra, hogy a kemoterápia előtti és utáni napon a páciens ne fogyasszon halat, illetve ne vegye be a szokásos étrend-kiegészítőt se.


Forrás: Medipress
2015. 04. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés