Bizonyos zsírsavak emelkedése a vérben a kemoterápia hatékonyságát gyengíti, ezért a betegeknek a szakemberek szerint ügyelniük kell arra, hogy a kemoterápia előtti és utáni napon kerüljék a halfélék és az omega3-tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztását. Noha az említett, B és D vitaminban és vasban is gazdag halak rendkívül hasznosak, ha el akarjuk kerülni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a prosztatagondokat, a korral járó látásromlást és a demenciát, a rákos betegeknek tartózkodniuk kell a túlzott omega 3-beviteltől.
Dr. Emile Voest, az amszterdami Netherlands Rákintézet munkatársa a 16:4(n-3) zsírsavak hatását vizsgálta az olajos halak fogyasztását követően, illetve halolaj-bevitele után. A kísérletben résztvevő 118 rákbeteg 30 százaléka rendszeresen élt étrend-kiegészítőkkel, és 11 százalékuk kimondottan omega-3 zsírsavakat tartalmazó tablettákat szedett. Kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakhoz rendszeresen jutó páciensek kemoterápiás eredményei rosszabbak, a kúra kevesebb pozitív hatással járt. Dr. Voest szerint ügyelni kell tehát arra, hogy a kemoterápia előtti és utáni napon a páciens ne fogyasszon halat, illetve ne vegye be a szokásos étrend-kiegészítőt se.