A 3,4-DHPEA-EDA elnevezésű antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától. Ezek a vérsejtek különösen érzékenyek az ilyen behatásokra, hiszen oxigént szállítanak.
A kutatók laboratóriumban vizsgálták meg az olívaolaj több összetevőjének hatását olyan vörösvérsejtekre, amelyek azelőtt egy káros vegyszerrel érintkeztek. A kísérlet során a 3,4-DHPEA-EDA biztosította a legnagyobb védelmet – írják a portói egyetem kutatói a 'Molecular Nutrition & Food Research' című szaklapban.
Az antioxidáns különösen az extra szűz olívaolajban található meg nagy mennyiségben. „Ezek az eredmények tudományosan alátámasztják, hogy az olívaolajat étrendjükbe beillesztő emberek egyértelműen profitálnak ebből” – vélekedik a vizsgálat vezetője, Fatima Paiva-Martins.