Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Megtalálták az olívaolaj antioxidáns alkotóelemét

Köztudott, hogy az olívaolaj jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Most portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja ezt a hatást.

A 3,4-DHPEA-EDA elnevezésű antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától. Ezek a vérsejtek különösen érzékenyek az ilyen behatásokra, hiszen oxigént szállítanak.

A kutatók laboratóriumban vizsgálták meg az olívaolaj több összetevőjének hatását olyan vörösvérsejtekre, amelyek azelőtt egy káros vegyszerrel érintkeztek. A kísérlet során a 3,4-DHPEA-EDA biztosította a legnagyobb védelmet – írják a portói egyetem kutatói a 'Molecular Nutrition & Food Research' című szaklapban.

Az antioxidáns különösen az extra szűz olívaolajban található meg nagy mennyiségben. „Ezek az eredmények tudományosan alátámasztják, hogy az olívaolajat étrendjükbe beillesztő emberek egyértelműen profitálnak ebből” – vélekedik a vizsgálat vezetője, Fatima Paiva-Martins.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/olivaolaj-antioxidans