2024. Július 16. kedd
Szűz, extra szűz és hidegen sajtolt -  Hogyan készül a finomított olaj?

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Ha igazán egészséges olajat szeretnénk fogyasztani, közel sem elég azt figyelembe venni, hogy miből készült, igazából a gyártási technológia dönti el, hogy az adott olaj támogatja-e az egészséget, vagy csak zsírozza az ételt.


A jó olaj majdhogynem olyan, mint a jó bor. Íze, zamata, egészségre gyakorolt hatása, termőhelye és az előállítás módja dönti el, melyik lesz a király a konyhánkban.

Olajkincsek

Szűz, extra szűz és hidegen sajtolt

Sokan az extra szűz étolajakat tartják a legegészségesebbnek, nézzük, hogyan készül! Az alapanyagul szolgáló magvakat, bogyókat stb. hajalják és aprítják. Az extra szűz olaj alapanyagát felmelegítik 27 fokra, aminek hatására a mechanikus préseléssel több olajat lehet kinyerni. Utána következik a tisztítás, amit vizes mosással, ülepítéssel, centrifugálással, szűréssel végeznek. A felmelegítés során sérülhetnek valamelyest az olajban található vitaminok, de az eljárás még így is kíméletesnek mondható.

A szűz olaj ugyanígy készül, ám ott már jóval magasabb hőfok is megengedett a hőkezelés során, így élettanilag sokkal értéktelenebb lesz a végeredmény. A hidegen sajtolt olajoknál semmiféle hőkezelés nem használható, a tápanyagok mintegy sértetlenül kerülnek a palackokba. A legegészségesebbnek tehát a hidegen sajtolt olaj mondható. Érthető az árkülönbség is, a hidegen sajtolásnál hőkezelés nélkül kevesebb olajat lehet a magvakból, bogyókból kipréselni.

Az így készült olajok magukon viselik az alapanyagok jellegzetes ízét, a napraforgó olaj például fantasztikusan napraforgó ízű, semmi köze a boltokban kapható semleges ízű finomított változatához.

Manapság hazánkban is virágzanak az olajkészítő manufaktúrák és kisüzemek, ahol olyan olajkülönlegességeket is gyártanak, amiben gyógynövények fokozzák a kedvező élettani hatást.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hogyan készül a finomított olaj?

A boltok polcain sorakozó finomított olajat a hidegen sajtolt és extraszűz olaj készítésekor visszamaradt préselményekből készítik. Itt már a vegyszerek is szerepet kapnak, a maradék olajtartalmat ugyanis oldószerrel oldják ki (pl. hexán), a kisebb olajtartalmú magvakat pedig extrahálják. Az oldószert vákuumdesztillációval távolítják el az olajból, annak maradékai vagy származékai azonban technikailag nem távolíthatók el maradéktalanul. Az így előállított nyers olaj még tartalmaz pl. növényi színanyagokat, ízanyagokat, viaszokat, apróbb „szöszöket”. Ezeket a hosszabb eltarthatóság érdekében további finomítással távolítják el, ahol áldozatul esnek a természetes vitaminok, ízek is. Így jön létre a semleges ízű napraforgó olaj, aminek előállítása gazdaságos, az eltarthatósága másfél év, míg a hidegen sajtolt társaiké maximum fél- egy év.


Szerző: Nagy Tünde
2021. 11. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés