2024. Szeptember 16. hétfő
A 61 esztendős texas-i férfinek nem kell alkoholt innia, hogy becsípjen. A bélflórája ugyanis nagy mennyiségű alkoholt termel. A jelenség oka a ritka bélfermentációs szindróma, ami a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgombának tudható be. A betegség során a szénhidrátok ethanollá alakulnak a szervezetben.

A férfi nővérként dolgozó felesége alkoholszonda segítségével rájött, hogy férjének akkor is 0,4 ezrelék a véralkoholszintje, ha állítása szerint egy kortyot sem ivott. Ez a mennyiség az Amerikai Egyesült Államokban motoros járművezetéshez megengedett határérték ötszöröse. A páciens 2004 óta epizodikusan jelentkező részegségtől szenvedett, 2009-ben pedig kórházba került alkoholmérgezés miatt. Mivel akkor is azt mondta, hogy nem ivott, az intézmény dolgozói titokban poharazgató alkoholistának hitték.

2010-ben 24 órás megfigyelésre küldték egy kórteremben, ahol biztosan nem férhetett szeszhez. Kiderült, hogy magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása után akár 1,2 ezrelékre is felkúszott a véralkoholszintje, s a székletében megtalálták a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombát. A gomba feltehetően egy 2004-es antibiotikum-kúra alkalmával került a férfi szervezetébe a National Geographic-ban megjelent cikk alapján, amelynek szerzője hozzátette, hogy ez az otthoni sörgyártás legegyszerűbb módja.

A beteget gombaölő gyógyszerekkel kezelték, valamint olyan étrend-kiegészítőkkel, amelyek segítenek a bélflóra helyreállításában. Hat héten keresztül cukor-, szénhidrát- és alkoholmentes diétát kellett tartania, melynek eredményeként nullára csökkent a véralkoholszintje, valamint eltűnt a szervezetéből az élesztőgomba. „Ez egy ritka betegség, aminek kiemelten fontos a megfelelő diagnosztizálása, mert olyan nehézségeket okozhat a mindennapi életben, mint a munkahely elvesztése, az emberi kapcsolatok leépülése vagy akár a letartóztatás” – magyarázták a texas-i Panola College munkatársai.


Forrás: Medipress
2013. 09. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés