
Sokak szervezete érzékenyebben reagál az alkoholos italok némely összetevőjére, és már egy-egy pohár ital is allergiát válthat ki. Legtöbb esetben az emberek inkább valamely adalékanyagra érzékenyek, de az alkohol önmagában is veszélyes allergén lehet magas hisztamintartalma miatt.

A hisztamin a fehérjék lebomlása során keletkezik és ugyan nem okoz „valódi” allergiás immunreakciót, de a tünetek rövid időn belül akár súlyosak is lehetnek. Normál esetben nagyobb mennyiségben is képes a szervezetünk megbirkózni a hisztaminnal. Ha azonban a szervezetből hiányzik a hisztamint lebontó enzim, az arra érzékenyek már csekély mennyiség bekerülése esetén is heves allergiás reakciókat tapasztalhatnak magukon, többek között bőrviszketést, kiütéseket, szívdobogást, orrdugulást, fej és hasfájást.
Az egyes összetevők közül a bor fertőtlenítésére használt kén-dioxid az élelmiszer-allergiához hasonlóan például émelygést és gyomorpanaszokat okozhat, valamint asztmás betegeknél kiválthat asztmás rohamot. A sör készítéséhez használt árpa, búza és komló szintén előidézhetnek allergiás tüneteket.
Hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, mindig tájékozódjunk az egyes alkoholtartalmú italok és ételek összetevőiről, és abban az esetben is tartsunk mértéket, ha egyébként teljesen egészségesek vagyunk.