2024. Június 22. szombat
Ilyen tüneteket okoz a reflux -  Stressztől a gyomorégésig -  A reflux diagnózisa -  Nem elég a gyógyszeres kezelés
A reflux-betegség a leggyakoribb emésztőszervi betegségek közé tartozik, a népesség mintegy öt százaléka minden nap, harmada pedig havi rendszerességgel tapasztalja a tüneteket. Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a reflux eredményes kezeléséhez fontos, hogy kialakulásának okait a betegek ismerjék és megértsék, mert tartós javulás és jobb életminőség csak így érhető el.

Ilyen tüneteket okoz a reflux

A betegség tünetei rendkívül változatosak: gyomorszáji égő fájdalom, mellkasi panaszok, makacs köhögés, orrfolyás a leggyakoribbak.

A reflux holisztikus kezelése

Stressztől a gyomorégésig

Az alapvető kiváltó ok a nyelőcsőbe jutó savas gyomortartalom irritáló hatása. De hogyan alakul ki ez? Miért tapasztaljuk sok betegnél, hogy a nyelőcsőben nincs is látható elváltozás, vagy nem mutatható ki emelkedett gyomorsav-termelés, más néven hiperaciditás?

 

A magyarázat a tartós stressz-állapotra adott élettani reakciókban rejlik. A stressz sajnos mindennapi életünk velejárója, kiválthatják családi, munkahelyi konfliktusok, bizonytalan élethelyzet, fáradtság, lelki problémák és sorolhatnám. Ilyenkor a szervezet küzdelemre rendezkedik be a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben, ami azt jelenti, hogy az életfolyamatok átrendeződnek az energia-felszabadítás érdekében: élénkül a légzés, keringés, fokozódik az izomzat vérellátása, ugyanakkor az emésztés, mint a túlélést közvetlenül nem szolgáló funkció, háttérbe szorul.

 

Ennek következtében stresszhelyzetben romlik a gyomorszáj zárófunkciója, a gyomorból az étel lassabban jut tovább a nyombélbe, erősödik a nyálkahártya gyulladásos hajlama és a fájdalomérzet. Az emésztőnedvek, így a gyomorsav termelése is csökken(!).

A reflux diagnózisa

A kórtörténet sokat elárul: a betegek gyakran maguk is megfigyelik, hogy milyen ételek, élethelyzetek hozhatók kapcsolatba a panaszokkal. Esetleges fogyás, fekete széklet, erős fájdalom arra utal, hogy a háttérben sürgős megoldást kívánó betegség áll. A gyomor-vizsgálat általában szükséges ahhoz, hogy eldöntsük, van-e kimutatható elváltozás a nyelőcsőben és gyomorban. Mellkasi, légúti panaszok esetében a kardiológiai, gégészeti, tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra is szükség van.

Nem elég a gyógyszeres kezelés


- Ha egyértelmű, hogy a panaszokat reflux-betegség magyarázza, személyre szabottan, a beteggel együttműködve alakítjuk ki a kezelési tervet.
- Átmenetileg gyomorsav-termelést gátló gyógyszeres kezelés szükséges lehet, de fontos, hogy ez a lehető legrövidebb ideig tartson, és tapasztaljuk ki a gyógyszer még hatékony legkisebb adagját.
- Az étrendből javasolt kiiktatni a fűszeres, zsíros, édes ételeket, csokoládét, tömény alkoholos italokat. Az esti utolsó étkezés lefekvés előtt két órával legyen, tele hassal soha ne feküdjünk le! (Ez egyébként mindenkinek ajánlott, mivel az emésztőrendszernek is szüksége van az éjszakai regenerálódásra.) Étel-napló vezetése sokat segíthet a legmegfelelőbb diéta megtervezésében.
- Alváskor az ágy fejének megemelése is hasznos a gyomorsav éjszakai nyelőcsőbe áramlásának megelőzésére.
- A megfelelő testsúly elérése nem csak reflux-betegségben kap nagy jelentőséget! Itt a „pocak” hasüregi nyomás fokozásával a nyelőcső záróizmára gyakorolt gyengítő hatását emelném ki.
- A kezelés talán legnehezebb része a refluxos panaszok mögött álló stressz-faktorok kiderítése.

Tapasztalataim szerint a páciensek nyitottak arra, hogy életmódjukról, problémáikról, lelkiállapotukról beszéljenek - magyarázza dr. Pászthory Erzsébet. Ha megértik, milyen élettani folyamatok vezetnek a stressztől a refluxig, már megtették az első lépést a gyógyulás felé. Életmód-váltás, rendszeres sport, stressz-kezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichoterápia pedig nem csak a testi panaszok javulását, hanem egy sokkal jobb életminőség elérését is eredményezheti.

 


Forrás: Budai Allergiaközpont
2023. 04. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés