2025. Január 10. péntek
Az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen mértékű cianotoxinnal kerülünk kapcsolatba étkezésünknek köszönhetően, pedig a főzővízből ételünkbe kerülő méreganyagok több szervünkre is negatív hatással lehetnek.

Toxikológusok egy friss kutatása szerint az édesvízi hal 2 percnél hosszabb ideig történő gőzölése több cylindrospermopsint – a cianotoxin egy fajtáját – old ki, mintha forralnánk a halat. Gőzöléssel a potenciálisan káros anyagok 26 százaléka távozik, míg főzéssel csak 18. Az eredményeket bemutató tanulmány egy másik fontos észrevétele, hogy ezek a szervezet számára gyakran igen káros biotoxinok a főzés során használt vízen keresztül is bejutnak a szervezetbe.

Mivel kell hajat mosni a gyönyörű hajért?> > >

A Food Control című szaklapban publikált anyag főként a cianotoxinokról szól, amely az édesvízben található, és ún. cianobaktériumok hozzák létre. „Kutatásunk megerősíti, hogy semmiképp sem szabad édesvízi halat nyersen fogyasztani, ugyanakkor a főzési folyamat során megmaradó, kis mennyiségű cianotoxin nem veszélyes az emberi szervezetre. Ezzel együtt ha felhalmozódik a szervezetben, problémákat okozhat, így érdemes azt a konyhai eljárást választani, amely a legnagyobb mértékben csökkenti a cianotoxinok arányát” – fogalmaz a kutatást vezető Ana María Cameán, a Sevillai Egyetem munkatársa.

Miért táskásak a szemeink?>>>

A legfontosabb, hogy a hal gőzölve legyen, ami a forralásnál is hatékonyabb, és legalább két percen át, teszi hozzá a szakember.


Forrás: Medipress
2017. 07. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés