2024. Július 20. szombat
Gyöngyvirág -  Maszlag -  Nadragulya -  A hánytatás technikája -  Mire figyeljünk a hánytatás során
Gyerekkori rémmesék közismert figurája a méregkeverő boszorkány, aki a sötét erdők mélyét járva, az ingoványos mocsarakat tallózva gyűjti be mérgező növényeit. Ha léteznének is boszorkányok, nem kellene ilyen nagy és fárasztó utat megtenniük ahhoz, hogy egy-egy "rontást", halált hozó kellékre leljenek. Elég lenne csupán kisétálniuk a parkokba, játszóterekre, díszkertbe vagy a városszéli kiserdőbe, hogy az ott élő sövények vagy dísznövények között veszélyes növényekre találjanak.

Távol áll tőlünk, hogy bárkinek is kedvét vegyük a természetjárástól vagy a kertészkedéstől. Jó azonban ha tudjuk, hogy a közismert mérgező növényeken kívül – mint a gombák egy része, az aranyeső, a tiszafa, a gólyahír, réti boglárka, kutyatej stb. – számos olyan növénnyel is találkozhatunk környezetünkben, amelyekről talán nem is sejtjük, hogy gyökerének, szárának vagy termésének elfogyasztása igen súlyos következményekhez, akár tragédiához vezethet.

gyöngyvirágA gyöngyvirág piros termései augusztus után érnek

Gyöngyvirág

Ezzel a nagy csoportokban élő, évelő növénnyel nemcsak a világos erdőkben, cserjésekben, ligetekben hanem a díszkertekben is találkozhatunk. Fürtös virágai májusban és júniusban nyílnak, melyek általában fehér, esetleg halványzöldek. A kellemesen erős illatú virágzatból kifejlődő piros termése, borsó formájú és nagyságú, mely augusztus és szeptember között érik be.

A növény minden része mérgező anyagot tartalmaz. Tragikus kimenetelű mérgezések is ismertek. Pár évvel ezelőtt egy óvodás korú gyermek halálához vezetett, hogy a gyöngyvirágcsokrot tartalmazó vázából a vizet kiitta. A legtöbb mérgezést azonban a vörös bogyók elfogyasztása okozza, de veszélyt rejt a virág szárának, levelének szopogatása, rágása is.

A mérgezés tünetei két fázisban jelentkeznek. Az elsőben rosszullét, hányás, gyomor- és bélrendszeri bántalmak (hasi fájdalom, hasmenés), kábultság és zavartság észlelhető. A pulzusszám 60 alá zuhan, a vérnyomás emelkedik, szívritmuszavarok lépnek fel. Ezt követően a pulzus gyengül, alig tapintható. A második fázis hirtelen követi az elsőt. Ebben a pulzusszám emelkedik, a vérnyomás csökken. Az eszméletvesztést követően a szívműködés leáll.

Ellátás: Azonnali orvosi ellátásra gyomormosásra, gyógyszeres terápiára van szükség.

maszlagA maszlag minden része kellemetlen szagot áraszt

Maszlag

Az erős lágyszárú, egynyári növény 30-100 cm-es nagyságot is eléri. A trombitaszerű 6-10 cm-es, világos ibolyaszínű vagy fehér virágai júniustól szeptemberig nyílnak. Termései augusztusban és szeptemberben érnek be, melyek mogyoró nagyságúak és a gesztenyéhez hasonlóan kezdetben zöldek és tüskések. Az érett termésburok megbarnul, szétnyílik. Magja kicsi, vese alakú és sötétbarna. Jellegzetessége, hogy az egész növény kellemetlen szagot áraszt. A maszlagot megtaláljuk a legelőkön, parlagokon, nitrogénben dús száraz talajokon. Az egész növény mérgező. Előfordulhat, hogy a magvak lencse, vagy más élelmiszerbe keverednek. Pár éve egy kollégium minden lakóját kórházba szállították kezdetben még mentővel, majd rövidesen autóbusszal is, mert az üzemi konyhán maszlaggal fertőzött főzeléket fogyasztottak.

A növény alkaloidokat tartalmazó hatóanyaga a központi és perifériás idegrendszer működését veszélyezteti. A mérgezés tünetei: általános nyugtalanság, beszédzavar, sírógörcs, esetleg eufória, hallucináció. Felléphet mozgászavar, rángógörcs és mozgáskoordinációs zavar is. A légzés és a pulzus szapora, erős szívdobogás és vérnyomás-emelkedés tapasztalható. A pupillák kitágulnak, a bőr kivörösödik, kiszárad. A testhőmérséklet megemelkedhet.

Ellátás: Hányatás. A mérgezés orvosi ellátást igényel: gyomormosás, gyógyszeres terápia.

Nadragulya

nadragulyaA cserjeszerű, évelő növény 30-150 cm magasra nő. Sötét ibolyás, harang alakú virágai és fényes, fekete elvétve sárgás színű termései vannak. Jellegzetessége, hogy nyáron a növényen egyszerre található meg a virág a zöld és az érett termés. A nadragulya kedveli a világos erdőket, ott gyakran az utak mentén találkozunk vele. A növény minden része mérgező. Az édeskés, cseresznye formájú termések fogyasztása okozza a legtöbb mérgezést. 3-4 bogyó a gyermek, 10 termés elfogyasztása a felnőtt halálát okozhatja.

A maszlag okozta mérgezéshez hasonlóan itt is a központi és a perifériás idegrendszer károsodik, a tünetek is hasonlóak. A mérgezést követően hamarosan nyugtalanság, izgalom, sírógörcs, akaratzavar, vitustáncszerű állapot, mozgáskoordinációs zavar jelentkezik. A beteg félre beszél, esetleg őrjöngési roham jelentkezik. A légzés és pulzusszám emelkedik a vérnyomás is nő. Jellemző tünet, hogy a pupillák maximálisan kitágulnak, magasra szökik a testhőmérséklet, a bőr kipirul és szomjúságérzet jelentkezik. Ez a rendkívül gyorsan és hatékonyan mérgező növény a gyilkos eszközök toplistáján hosszú ideig nem panaszkodhatott gyászos helyezésre. Évszázadok alatt rengeteg ember életét oltották ki nadragulyával.

Ellátás: Azonnali hányatás és gyors kórházba szállítás szükséges. A betegnek a kórházban kimossák a gyomrát és gyógyszeres ellátásban részesítik.

A hánytatás technikája

A hányatás technikája A beteggel először itassunk kb. fél liter sós meleg vizet. (Gyermekeknek szánt folyadékba tilos sót tenni!) Ezt követően ujjunkkal, esetleg egy kanál nyelével ingereljük a garat falát, mindaddig amíg a hányás el nem kezdődik. Ezt addig ismételjük, amíg a hányadék mennyisége közelítően megegyezik a megitatott folyadékéval. (Ezt a beavatkozást természetesen a felnőttek maguk is elvégezhetik).

Mire figyeljünk a hánytatás során

• Nézzük meg, hogy a betegnek van-e protézise, ha igen, akkor vegyük ki.
• A hányatás során a gyerekek könnyen haraphatnak. Ha nem egy kanál nyelével hányatunk, akkor a sérülések elkerülése végett az ujjunkat tekerjük körbe egy vászonzsebkendővel.
• A beteg arcát fordítsuk a föld felé, mivel fennáll a hányadék légcsőbe kerülésének veszélye.
• A mérgezettet mindig úgy szállítsuk az orvoshoz, hogy a kísérő a beteget állandó megfigyelés alatt tudja tartani. A gyerekeknél arra is ügyelni kell, hogy minden esetben a hasukon feküdjenek.
• A mérgezést kiváltó anyag gyorsabb azonosítása és a célirányosabb kezelés elérése érdekében az először kijött hányadékot őrizzük meg és adjuk át az orvosnak. A megmaradt növény és bogyó maradványait is vigyük magunkkal.


Szerző: Ács Mihály

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés