2024. Július 16. kedd
Egy amerikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gyerekek több ételt szednek ki maguknak és így több kalóriát fogyasztanak, ha nagyobb tányért tesznek eléjük. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a felnőttek esetében korábban igazolt jelenség a gyerekeknél is megfigyelhető-e.

„A vizsgálati eredmények alapján megfigyeltük, hogy a kutatásban résztvevő gyerekek átlagosan 90 kalóriával több ételt fogyasztottak, ha nagyobb tányért tettek eléjük. Kiderült, hogy a gyerekek esetében is megfigyelhető a jelenség, hogy a szemük jobban kívánja az ételt, mint a gyomruk, mivel a kiszedett többlet ételnek átlagosan csak a felét tudták megenni a gyerekek” - jegyezte meg Katherine DiSantis, a pennsylvaniai Arcadia Egyetem közösségi és globális közegészségügyi docense, a tanulmány szerzője. A kutatásban összesen 41 philadelphiai első osztályos tanuló vett részt.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy a felnőttek annál több ételt szednek maguknak, minél nagyobb a tányérjuk, és azt is igazolták, hogy a gyerekek többet esznek, ha több ételt tesznek eléjük, de a mostani volt az első kísérlet, ami azt bizonyítja, hogy a gyerekek esetében is megfigyelhető az a jelenség, hogy a tányér méretének függvényében több ételt szednek maguknak. „Összességében nem ettek a gyerekek sokkal több kalóriát, akik a nagyobb tányér miatt több ételt szedtek ki maguknak, de ha nap, mint nap többet esznek a gyerekek, a többletkalória összeadódik, ezért ajánlatosabb kisebb tányért adni a gyereknek” - mondta DiSantis.

A gyerekkori elhízottság egyre növekvő probléma az Egyesült Államokban. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai alapján a 2-19 éves korú gyerekek közel 17 százaléka túlsúlyos. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium által finanszírozott kutatás részletei a Pediatrics című gyermekorvosi szakfolyóirat áprilisi online számában jelentek meg.


Forrás: Medipress
2013. 04. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés