2024. Július 18. csütörtök
Ne rohanjon rögtön teszteltetni! -  Ennyi idő, míg megbizonyosodhat a fertőzésről -  Hogy készüljön fel egy STI-szűrésre?
Aki óvszer nélküli szexuális kapcsolatot létesített, több partnere van, illetve nincs tisztában partnere szexuális egészségével, nagyobb kockázatnak van kitéve a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben. Mivel ezek a fertőzések hosszú ideig tünetmentesek lehetnek, ezért a szűrővizsgálatoknak kiemelt jelentősége van. Időbe telhet azonban, amíg a tesztek ki tudják mutatni a fertőzéseket, a tesztelés elvégzésének időpontja tehát kulcsfontosságú.

Ne rohanjon rögtön teszteltetni!

-A szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k, Sexually Transmitted Infections) gyűjtőnév alá kb. 25-30-féle betegség tartozik, melyeket vírusok, baktériumok, gombák és protozoonok okoznak. Ezeknek gyakran nincs semmiféle tünete, a tesztelés az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudja, elkapta-e a fertőzést. A nemi úton terjedő betegségek ellátása a bőr-nemigyógyászok feladata, a szűrést pedig az ún. STI-tesztek segítségével végezzük – ismerteti dr. Karászi Viktória, aki kiemeli, hogy bármennyire is ijesztő lehet a tudat, hogy nemi fertőzése lehet, az STI- teszt megfelelő időzítése rendkívül fontos. A túl korai vizsgálat ugyanis téves eredményekhez vezethet, míg a túl késői tesztelés veszélyezteti a saját és partner egészségét is. Szeuális úton terjedő betegségek

Ennyi idő, míg megbizonyosodhat a fertőzésről

-Az STI kórokozóit a vérből vagy a fertőzés helyének területéről (végbél, húgycső, hüvely-és méhnyak, pénisz felszíne, szájüreg) vett minta segítségével mutatjuk ki. A vizsgálat körültekintő elvégzéséhez azonban elengedhetetlen, hogy a páciens őszintén válaszoljon szexuális életére, szokásaira és a lehetséges megfertőződés körülményeire vonatkozó szakorvosi kérdésekre – hangsúlyozza Karászi doktornő. Azt az időintervallumot, amíg a fertőzés jelenléte még nem mutatható ki a szervezetben, ablakperiódusnak nevezzük. Az egyes STI-k esetében ez a következőképp alakul:

•Gonorrhea: 2-5 nap
•Szifilisz: 4-5 hét
•Chlamydia: 2 hét
•HPV: 4-5 hét
•HIV: 2-3 hét
•Hepatitis B: 2-10 hét
•Hepatitis C: 2-3 hónap

-A tesztelés eredményét befolyásolja az alkalmazott teszt érzékenysége, és fennáll a lehetősége annak is, hogy a hosszabb lappangási idő vagy az esetleges mintavételi hiba fals eredményhez vezet – mondja a szakember, aki emiatt azt javasolja pácienseinek, hogy a biztonság kedvéért végeztessenek egy újabb szűrést a későbbiekben. A kórokozó kimutatása után célzott kezelésre és kontrollvizsgálatra is szükség lesz, emellett a partner kezelése és kontrollvizsgálata is elengedhetetlen.

Hogy készüljön fel egy STI-szűrésre?

-Aki STI-vizsgálatra készül, a tesztelés előtti két hétben már ne használjon semmiféle krémet vagy ecsetelőt, és ha antibiotikumot szed, erről feltétlenül tájékoztassa az orvost! – figyelmeztet Karászi doktornő, ezek ugyanis befolyásolhatják az eredményt, és téves diagnózis felállításához vezethetnek. A vizsgálatokra nem szükséges éhgyomorral érkezni, viszont előtte 3 órával a férfiaknak már tilos a pisilés! Fontos információ, hogy a hölgyeknél menstruációs időszakban nem lehet mintát venni.

-A legtöbb STI könnyen gyógyítható gyógyszeres kezeléssel, nem szabad, hogy a szemérem- vagy szégyenérzet miatt halogassuk a kivizsgálást! Ha STI-gyanús tüneteket észlel magán, bármennyire is kínosnak érzi a panaszait, saját és partnerének egészsége érdekében jelentkezzen be szakemberhez! – tanácsolja dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ orvosa.
Forrás: Orvosi Hírközpont
2024. 01. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés