A tumorsejtekben gyakran fejlődik ki ellenálló képesség a rapamicinnel szemben, amelyet kilökődést gátló szerként is használnak. A rapamicin lassítja a rákos daganatok növekedését, ezért alkalmazzák kemoterápiás hatóanyagként.
Mint Charis Eng kutatásvezető, az ohiói Cleveland Klinika munkatársa elmondta, a rezveratrol mérsékli a rapamicinnel szemben a mellrákosok egy részénél tapasztalt gyógyszerrezisztenciát, legalábbis laboratóriumban.
A kísérletekben – melyekben emberi mellrákos sejtvonalakkal dolgoztak –, amikor a rapamicint és a rezveratrolt együtt alkalmazták, kétszer nagyobb hatékonysággal pusztította el a rákszer a tumorsejteket, mint amikor önmagában használták.
„Ha ezek a megfigyelések a klinikai kipróbálás során is érvényesnek bizonyulnak, akkor a rapamicinkezelés előtt egy pohár bor vagy egy marék mogyoró elfogyasztása okos megközelítés lehet” – magyarázta Eng a Cancer Letters című szakfolyóiratban közzétett eredményeket kommentálva.