2021. Október 16. szombat
A mefedron remekül fokozza a virágok növekedését, illatosítja a porszívót, de legújabb funkciójában, azaz partidrogként fogyasztva a feldobott hangulat után akár súlyos öncsonkításhoz vagy hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

A növénytápként használt szer drogként való népszerűségét olcsósága mellett annak is köszönheti, hogy az interneten bárki szabadon rendelheti. Magyarországon sem szerepel a kábítószerek listáján, bárki szabadon tarthat mefedront magánál, és csak akkor indíthatnak ellene eljárást, ha másoknak emberi fogyasztásra adja tovább.

mefedron

A szert ma elsősorban Kínában gyártják, és onnan szállítják szerte a világba. Főleg fiatalok fogyasztják kábítószerként; a kellemes illatú szer kis adagban kellemes közérzetet idéz elő, amelyet aztán fokozódó ingerlékenység, nyugtalanság követhet, beszédkényszerrel és akár olyan erőszakos cselekmények elkövetésével párosulva, mint amikor egy fiatal férfi letépte herezacskóját.

A mefedronnak más negatív hatásai is lehetnek: orrvérzés, hallucinációk, nyugtalanság, később depresszió; gyorsult szívműködés, és akár életveszélyes szívritmuszavarok is elindulhatnak, amelyek következtében már több esetben hirtelen szívhalál miatt kellett újraélesztést alkalmazni.

Igazi veszélye az, hogy hatásával vagy mellékhatásaival kapcsolatban sem részletes állatkísérletek, sem gondos emberi vizsgálatok nem történtek még. A súlyos, nem ritkán halálos balesetekről is elsősorban az orvosi szakfolyóiratokban számolnak be.

Az Európai Unió több tagállamában ezért törvény tiltja a mefedron forgalmazását, vásárlását, birtoklását és fogyasztását. Jó példa erre Svédország, ahol 2008. december 14-én egy 18 éves lány vesztette életét a drog bevétele következtében: a készítmény használatát a skandináv országban nyomban megtiltották.

Egy Nagy-Britanniában végzett vizsgálatból kiderült, hogy a mefedront használók 51 százaléka tapasztalt fejfájást, 43 százalékuk pedig szívdobogást.

    
Forrás: MTI
2010. 02. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés