2021. Október 20. szerda
Egyre nagyobb veszélyt jelent a fürdősók kábítószerként való használata számos amerikai szövetségi államban – figyelmeztettek az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) illetékesei és detoxikáló központok munkatársai. A segélyhívó központok mind több telefonhívást kapnak a fürdősókban lévő stimuláns anyagok beszippantása, elszívása vagy beinjekciózása okozta rosszullétek miatt.

A fürdősókban található szintetikus stimulánsok, a mefedron és a metiléndioxipirovaleron (MDPV) hallucinációt, paranoiát, szapora szívverést és öngyilkossági gondolatokat idéznek elő. A hatóanyagok a legkülönbözőbb néven forgalmazott fürdősók és növényi tápszerek összetevőiként teljesen legálisan kerülnek forgalomba az amerikai üzletekben és az interneten, ám használatuk nem mindig rendeltetésszerű – magyarázzák a szakemberek.

fürdősó

Az illatfokozóként vagy növényvédő szerként is használt mefedron Európában partidrogként nagy népszerűségre tett szert, mert legális lévén könnyen hozzá lehetett férni, miután azonban több halálesetet is kapcsolatba hoztak használatával, 2010 végén az EU – és Magyarország is – betiltotta.

Az USA-ban Mississippi és Kentucky államban tervezik a fürdősók forgalmazásának betiltását, Louisianából pedig rendkívüli törvénnyel már ki is tiltották őket azt követően, hogy a helyi detoxikáló központ több mint 125 segélyhívást kapott 2010 utolsó három hónapjában az ilyen típusú, kábítószerként használt stimulánsok túladagolása miatt.

A Mississippi államban élő Neil Brown már többféle drogot – heroint, kokaint is – kipróbált, ám a fürdősó használatakor olyan hallucinációk rontottak rá, hogy késsel szabdalta össze a saját arcát. Ő túlélte ugyan az önkéselést, ám egy másik megye seriff hivatala úgy véli: egy nő abba halt bele, hogy végzetesen túladagolta magának a fürdősót. Louisiana déli részén egy 21 éves férfi családja arról számolt be, hogy az illető előbb megvágta a torkát, majd főbe lőtte magát a fürdősóban található stimulánsok hatására. Egy gyilkossággal vádolt férfi esetében ugyancsak vizsgálják, állt-e ilyen jellegű összetevők hatása alatt.

Mark Ryan, a louisianai detoxikáló központ vezetője közölte, hogy a stimulánsok betiltása hatékony az államban. Január eleje, a helyi törvény elfogadása óta meredeken csökkent az ilyen típusú szerek használata miatti segélyhívások száma. Tudomása szerint  legkevesebb 25 állam detoxikáló központjai kaptak segélyhívást hasonló túladagolás miatt.

 


Forrás: MTI/Vital
2011. 01. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés