2021. Október 16. szombat
Az Egyesült Államokban egyre több idős fogyaszt marihuánát, becslések szerint ez az aránya pedig tovább nőhet. Akad olyan korcsoport, amelyben az utóbbi években megháromszorozódott a marihuánafogyasztás.

2002 és 2008 között az ötven év fölöttiek körében 1,9 százalékról 2,9 százalékra emelkedett a marihuánát használók aránya – állapította meg az Egyesült Államok drogügyekkel foglalkozó hivatala. Kirívó az emelkedés az 55 és 59 év közötti korcsoportban: ebben az időszakban több mint háromszorosára, 1,6 százalékról 5,1 százalékra emelkedett a marihuánát fogyasztók aránya.

marihuána

Megfigyelők további emelkedésre számítanak, amint az 1945 és 1964 között született 78 millió amerikai, a „baby boom” nemzedéke idősödik. E nemzedék tagjai közül sokaknak korábban sem voltak előítéletei a füvezéssel szemben, és évtizedekkel ezelőtt már kipróbálták azt. Egyesek azóta is használják, mások viszont nyugdíjas korukban térnek vissza a szokáshoz rekreációs célból vagy az öregedéssel megjelenő fájdalmakkal való megküzdésre.

A helyi törvények 14 amerikai szövetségi államban engedélyezik a marihuána orvosi célú alkalmazását. Használják a legkülönbözőbb – mozgásszervi, ízületi, daganatos betegséggel együtt járó – fájdalmak enyhítésére, de például glaukómás pácienseknél is. A többi államban illegálisan veszik vagy maguk termesztik a marihuánát a szerhez ragaszkodók.

William Dale, a Chicagói Egyetem orvosi központjának munkatársa figyelmeztetett arra, hogy az idősebb embereknél nagyobb az elesés veszélye a szédülés miatt, a szívbetegségek kockázatát is emeli a füvezés, sőt észlelési zavarokat is okozhat.

A marihuána legalizálásának szószólói szerint az idős felhasználók számának emelkedése mindazonáltal fontos elmozdulást jelenthet abban a több évtizedes igyekezetben, hogy megváltoztassák a használatára vonatkozó amerikai szabályozást.


Forrás: MTI
2010. 02. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés