2024. Július 23. kedd
Tovább lazítják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló óvintézkedéseket Németországban - jelentették be Berlinben.

A járványhelyzet hetek óta stabil, és bár a német lakosság viszonylag idős, az átoltottság pedig alacsony, kevesebb a halálos áldozat, mint sok más országban. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a "következetes" német járványkezelés sikeres, hanem azt is, hogy az eddiginél is szélesebb a szabályozási mozgástér - fejtette ki tájékoztatóján Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter.

Járványügyi lazítás

A kedvező adatok révén a tervezettnél korábban, április 7. helyett már március 1-jétől vissza lehet vonni az utolsó jelentősebb korlátozásokat.

Így már csak az orvosi rendelőt felkereső betegeknek vagy más egészségügyi vagy ápolási intézményt - kórházat, idősotthont - felkereső látogatóknak kell maszkot hordani. Áprilisban ezeket az óvintézkedéseket is kivezetik - ismertette a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy "a járványnak még nincs vége", ezért továbbra is óvatosságra van szükség, de az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) már "elveszítette fenyegető erejét" és "ellenőrizhetővé vált a mindennapokban".

A minisztérium rendelkezése révén márciustól nem kell maszkot viselniük az egészségügyi intézmények dolgozóinak és a betegnek, ápolási otthonok lakóinak, a látogatóknak pedig nem kell gyorstesztet készíttetniük.

A többi járványügyi óvintézkedést már korábban visszavonták, legutóbb, február elején a közösségi közlekedésben szűnt meg a maszkviselési kötelezettség.

Németországban 2020. január 28-án regisztrálták az első SARS-CoV-2-fertőzést. A maszkviselési kötelezettséget 2020 áprilisában vezették be a közösségi közlekedésben. Ez a szabály a legtöbb tartományban csaknem három évig volt érvényben.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a járvány kezdete óta csaknem 38 millió fertőződést mutattak ki teszttel. A SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma meghaladja a 166 ezret.


Forrás: MTI
2023. 02. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés