2024. Február 25. vasárnap
1 . oldal
Az antibiotikumok használata az állatokon ugyancsak rezisztens kórokozók kialakulásához vezet. Ezek a legtöbb házi kedvencben megtalálhatóak, és akár emberre is terjedhetnek. A probléma elkerülésére érdemes elkerülni a kutyapuszit.

A négylábú barátaikért rajongó gazdik közül sokan szeretnek puszit cserélni a kedvencükkel. Még ha a higiéniai kockázat nem is rettenti el őket, most kiderült egy újabb ok, amiért célszerű meggondolni az efféle cselekedetet. A tudósok ugyanis ki fogják vizsgálni, hogy az állatokban meglévő rezisztens kórokozók átterjedhetnek-e az emberre.

Nigel French, az új-zélandi Massey Egyetem professzora – aki a kutatást irányítani fogja – úgy véli, hogy az állatok kezelésében terjedő fokozódó antibiotikumhasználat világméretű közegészségügyi probléma forrása lehet. „Fel fogjuk mérni a kockázatot, hogy a háziállatok hozzájárulhatnak-e az Egészségügyi Világszervezet által azonosított bakteriális fertőzések terjedéséhez” – ígéri a szakértő, aki úgy véli, hogy különösen kétfajta rezisztens baktérium jelent kockázatot, amelyek gyakran húgyúti fertőzést okoznak. Ezek a rezisztens fertőzések a legtöbb házi kedvencben megvannak, és testnedveken, valamint székleten keresztül terjednek. „Az állatok nyalogatással tisztítják a hátsó felüket, így székletszennyeződés kerül a szájukba, mielőtt megnyalják a gazdájukat. Így terjedhet a baj. Ez csak alátámasztja, amit eddig is tudtunk: nem szabad hagyni, hogy a kutyánk arcon nyaljon minket. Kéznyalás után is rögtön kezet kell mosni. Megfelelő kézhigiéniával és a túlzott kontaktus elkerülésével megelőzhető a probléma” – összegezte French professzor.

Korábbi kutatásokból megtudhattuk, hogy akik hagyják, hogy az ebük szájon nyalja őket, ínybetegséget kaphatnak el a szőrös kis barátjuktól, hiszen így közvetlenül átkerülhet az emberbe a baktérium az állat szájából. A kezeletlen ínybetegség pedig súlyos gyulladásos állapotok forrása lehet – olvasható az Archives of Oral Biology hasábjain.


Forrás: Medipress
2014. 06. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés