2021. Július 31. szombat
A körülmetélés, úgy tűnik, nem védi meg a férfiakat a fejlett világban gyakori szexuális úton terjedő betegségek ellen – állapították meg új-zélandi tudósok.

Miközben egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy a körülmetélés csökkenti a heteroszexuális együttlét során a HIV-vel való megfertőződés esélyét a férfiaknál, az még tisztázatlan, hogy ugyanezek a férfiak más nemi betegségek ellen is védettebbek-e.

körülmetélés szex sex nemi betegség hiv védekezés megelőzés

Az új-zélandi Otago Egyetemének kutatói közel ötszáz férfit vontak be vizsgálatukba, hogy választ kapjanak a kérdésre. A vizsgálatban részt vevők kb. 40%-a kora gyermekkorában esett át a körülmetélésen. A körülmetélt és „érintetlen” férfiak körében nagyjából azonos volt azok aránya, akik 32 éves korukig átestek valamilyen nemi betegségen.

A leggyakoribb betegségek a genitális szemölcs és herpesz, valamint a chlamydia voltak. Dr. Nagel P. Dickens és munkatársai a betegségek előfordulása között a szexuális viselkedés és a szocioökonómiai tényezők figyelembe vétele után sem találtak szignifikáns különbséget.

Ugyan egy másik, a közelmúltban végzett új-zélandi kutatás szerint a 25 év alatti férfiak körében a körülmetélés képes a nemi betegségek előfordulását felére csökkenteni, Dr. Dickson szerint az eltérő eredmények oka ismeretlen. Más fejlett országokban végzett népesség alapú kutatások eredményeit figyelembe véve azonban a kutató szerint valószínűtlennek tűnik, hogy a körülmetélésnek jelentős védő szerepe lehet a gyakori nemi betegségek ellen, bár kismértékű szerepe nem zárható ki – tette hozzá.


Forrás: Vital
2008. 03. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés