2021. Július 31. szombat
A körülmetélés nem rontja sem a férfiak nemi funkcióját, sem szexuális élményét, ám csökkentheti a HIV-fertőzés és a péniszsérülések kockázatát – derült ki egy osztrák kutatásból.  

A tudósok 20 körülmetélt és nem körülmetélt férfi bőréből biopsziával nyert minta elemzése során azt találták, hogy a pénisz fitymájának belseje magasabb koncentrációban tartalmaz Langerhans sejteket – a HIV vírus elsődleges célpontjainak számító immunsejteket – a fityma egyéb részéhez képest. Mivel emiatt a belső fityma érzékenyebb a HIV fertőzésre, a körülmetéléssel való eltávolítása csökkentheti a férfiak HIV fertőzésének kockázatát.

körülmetélés

Egy másik, közel 3000 kenyai férfival végzett vizsgálat során azt találták, hogy akit nemrég körülmetéltek, kisebb valószínűséggel szenved közösüléskor sérülést (horzsolás, vágás, fájdalom), mint akiknek sértetlen a  fitymájuk. A két csoport szexuális funkciója ugyanolyan volt az amerikai, kanadai és afrikai kutatócsoport szerint.

„Ezek fontos beszámolók, amelyek alátámasztják azt az elképzelést, hogy a körülmetélés nem rontja a szexuális funkciót, és hogy fontos szerepet játszhat a HIV megelőzésben a Szaharától délre fekvő afrikai országokban” – közölte Dr. Ira D. Sharlip.

„Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a körülmetélést egyéb HIV megelőzési technikával kell kombinálni, mint például a biztonságos szex és az önkéntes szűrés. Nem szabad egyedül a körülmetélésben bízni a HIV fertőzés megelőzésében” – tette hozzá.


Forrás: Medipress
2009. 05. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés