2024. Július 22. hétfő
A 14 éves Hannah Wilkonson már több mint 155 kg, mégis folyton éhesnek érzi magát. Az arizonai lány Prader-Willi szindrómában szenved, ami lényegében kóros falánkságot jelent.

Hannah állandó felügyeletet igényel, ha ugyanis magára hagynák, képes lenne halálra enni magát. A Prader-Willi szindróma a hipotalamuszt érinti, vagyis az agynak az éhségérzetért és álmosságért, a motoros funkciókért, valamint a hormonokért felelős részét. A betegséget a 15. kromoszómában jelentkező hiba okozza, ami miatt az érintett nem csupán soha nem érzi magát jóllakottnak, de emellett az anyagcseréje is lassabb, mint az egészséges embereké. Ebből következően Hanna hiába van szigorú diétán, és csak napi 900 kalóriát vesz magához, szemben egy egészséges tinivel, aki nap 1800-2200 kalória között fogyaszt, a lány továbbra is hízik.

Emellett egész nap másra sem bír gondolni, csak arra, hogy mikor ehet végre újra, így anyja, aki egyedül neveli őt, kénytelen volt szigorú intézkedéseket bevezetni, a hűtőt zárva tartja, és semmilyen elérhető helyen nem tart élelmiszert, sőt még a kutyaeledelt is elrakja lánya elől. A boltokban is vigyáznia kell, mert ha nincs résen, lánya azonnal elcsen valamit a polcokról, amit otthon titokban, a fürdőszobában fogyaszt el. A napok is szigorú rendben telnek, az anya igyekszik minél inkább elterelni lánya figyelmét az evésről, az iskolában pedig szintén csak az otthonról vitt élelmet fogyaszthatja.

Hanna egy személyi edzővel rendszeresen edz, emellett úszik és kerékpározik is, egyelőre mégsem sikerül fogynia, és még a fürdésnél is segítségre szorul nagy súlya miatt. A pittsburgh-i Gyermek Intézetben foglalkoznak Prader-Willi szindrómás betegekkel és Hannah-nak is szívesen segítenének, ám a család biztosítója nem hajlandó fedezni a költségeket, pedig az orvosok szerint a lány életveszélyben van.

Dr. Robert Lustig, a Kalifornia Egyetem gyerekgyógyász endokrinológusa szerint az a baj, hogy az elhízásra sokan még mindig úgy gondolnak, ami csakis saját hibából következhet be, pedig nagyon gyakran súlyos betegség áll a háttérben. A Prader-Willi szindróma 15 000-ből egy embert érint. Kísérő tünet lehet a viselkedési probléma, az értelmi visszamaradottság, illetve a gyenge izomtónus. A betegek gyakran a fulladás veszélyének is ki vannak téve, mivel sokszor túl gyorsan próbálják a szájukba tömni az ételt.


Forrás: Medipress
2014. 09. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés