2024. December 21. szombat

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a COVID esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20%-kal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.


A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz:

tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén

• rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását

• együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést

• részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát

• dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral

• fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk

• súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz

Covid  egészséges ételek

tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

• nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket

• az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek

• a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni

• ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel

• fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket

• kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel

• szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

tanácsok fáradtság esetén

• a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében

• hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre

• ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz


Forrás: Well
2021. 03. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés