2024. Július 22. hétfő

Koffein nélkül is sokáig éltet a kávé

koffein, kávé, koffeinmentes
1 . oldal

A kávé rendszeres fogyasztása a nőket és a férfiakat is hosszú élettel ajándékozza meg – legalábbis ez derül ki egy nemzetközi felmérésből. Az éltető hatás koffein nélkül is működik.


Egy spanyol-amerikai munkacsoport 42 ezer férfin és 84 ezer nőn elemezte az összefüggést a kávéfogyasztás és a halandóság között.

kávé, koffeinmentes

Az eredmények mindkét csoportban ugyanazt a képet mutatták: minél több kávét ittak a vizsgált személyek, annál alacsonyabb volt az összhalandóság.

Azon férfiak körében, akik naponta hat vagy annál több kávét isznak, 20%-kal alacsonyabb halálozási kockázatot mutattak ki azokhoz képest, akik átlagosan napi egy csészénél kevesebb frissítő italt fogyasztanak. A nőknél ez a különbség némileg alacsonyabb, 17%-os volt.

A halál okát tekintve mindenekelőtt a kardiovaszkuláris halálozás volt ritkább. A rákos megbetegedések arányát a kávéfogyasztás nem befolyásolta.

A pozitív hatás nyilvánvalóan nem a koffeinnek köszönhető, ugyanis a koffeinmentes kávét fogyasztóknál is hasonló eredmények születtek.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés