2021. Június 19. szombat
Az, hogy ki mennyivel tűnik fiatalabbnak vagy idősebbnek tényleges koránál, nem csak hiúsági kérdés lehet, de az egészségről is fontos tájékoztatást adhat. Kanadai tudósok megállapították, hogy azok, akik jóval öregebbnek tűnnek, többnyire valamilyen betegségben szenvednek.

Egy vizsgálat alkalmával az orvos akár egyszerű hétköznapi jegyekből is következtetést tud levonni a páciense egészségi állapotról. Általános az a szemlélet, hogy ha az orvos idősebbnek becsüli páciensét a valós életkoránál, akkor gyakrabban merül fel benne, hogy beteg az illető.

A torontói St. Michael’s Kórházban Dr. Stephen Hwang vezetésével 126 orvosi vizitre érkező 30 és 70 év közötti pácienst vizsgáltak meg. Felmérték fizikai, ill. lelki állapotukat és lefényképezték őket. Ezután a képeket 58 orvosnak mutatták meg. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az orvosok kit hány évesnek, és milyen egészségesnek tartanak.

A válaszokból kiderült, hogy akiket az orvosok a valós koruknál legfeljebb öt évvel idősebbnek találtak, azok nem, vagy csak kis valószínűséggel voltak betegek. Azoknál azonban, akik tíz vagy több évvel idősebbnek látszottak, 99 %-ban jelen volt valamilyen testi vagy lelki betegség – olvasható a Journal of General Internal Medicine című szaklapban.


Forrás: Medipress
2010. 11. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés