2024. Július 22. hétfő
A kalóriaszegény étrend csaknem 900 gén aktivitását befolyásolja, köztük olyanokét is, amelyek az emlékek tárolásáért felelnek az agyban – derül ki egy friss kutatásból.

Ez az első olyan tudományos értekezés, amely alátámasztja, hogy a táplálékbevitel korlátozása, főleg a szénhidrátok mennyiségének csökkentése hatékony fegyver lehet az öregedési folyamatok lassítása ellen. A korlátok közé szorított étrendről évtizedek óta köztudomású, hogy megnöveli az állatok élettartamát, ám ezt mindeddig nehézkes volt a gyakorlatban azonosítani. „Kutatásunk megmutatja, hogy a kalóriabevitel csökkentése befolyásolja a génkifejeződést az öregedési fenotípusokban” – magyarázta Dr. Stephen Ginsberg, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának idegkutatója, aki egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a kalóriabevitel csökkentése „nem a bölcsek köve”, noha „alátámasztja, hogy a táplálkozásnak kulcsszerepe van az öregedéssel járó betegségek kialakulásában”.

Dr. Ginsberg szerint nem újdonság, hogy a mértéktartó táplálkozás csökkenti a szívbetegség, a magas vérnyomás és a stroke kockázatát, ám az úttörő felfedezésnek bizonyul, hogy hat az agy memóriáért és tanulásért felelős területeire is. Korábbi vizsgálatok csupán a táplálkozás egy-két génre gyakorolt hatását vizsgálták, míg a mostani elemzés több mint tízezerre terjedt ki. A kísérlet során nőstény egereket kísértek figyelemmel, mert azok az emberekhez hasonlóan hajlamosabbak a demenciára a hímeknél. Az állatok egy részének 30 százalékkal alacsonyabb kalóriatartalmú táplálékot adtak, majd az agy hippokampusz régiójából vettek szövetmintát a génkifejeződés ellenőrzésére. Az eredményeket az amerikai Idegtudományi Társaság éves washingtoni ülésén mutatták be.


Forrás: Medipress
2014. 11. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés