2021. Május 08. szombat
A Flinders Egyetem kutatói szerint félrevezető az a feltételezés, hogy a túlsúly a fő és az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának, és azt a tévhitet táplálja, hogy a betegség kifejlődése teljesen az egyénen múlik.

Az egyetem kutatói Dr. Darlene McNaughton vezetésével azt vizsgálták, hogyan mutatták be a cukorbetegséget a médiában és a tudományos kutatásokban az elmúlt 15 évben. A szakértő szerint a testsúlyt egyre inkább a cukorbetegség első számú és egyetlen kórokaként állítják be, ez azonban veszélyes leegyszerűsítése a helyzetnek.„Még mindig rengeteg bizonytalanság van a diabétesz etiológiájával kapcsolatban, és számos potenciális kockázati tényezőt ismerünk az egyéni kontroll mellett, amelyek hozzájárulnak a betegséghez. Ilyen többek között az öregedés, a terhességi cukorbetegség, a genetika, az alultápláltság, a nyomor és a családi kórtörténet. Ennek ellenére a túlsúlyt és az elhízást nem csupán kockázati tényezőként, hanem a cukorbetegség egyedüli kórokaként állítják be” – mondja McNaughton. „Ha például valakinek mindkét szülője cukorbeteg, eleve körülbelül 70 százaléka van arra, hogy benne is kialakul a betegség.”

A szakértő szerint az elmúlt két évtizedben egyre jobban elterjedt az a nézet, hogy a testsúly és a kövérség okozza a diabéteszt, pedig ennél sokkal összetettebb a helyzet. Valójában a testsúlygyarapodás gyakran nem okozója, hanem tünete a diabétesznek. Dr. McNaughton úgy véli, hogy e tévhit hatására a nem túlsúlyos emberek azt hihetik, hogy bennük nem alakulhat ki cukorbetegség, így elkerülhetik a figyelmüket a betegség esetleges tünetei. Pedig kulcsfontosságú, hogy a diabétesz tüneteit minél hamarabb észrevegyék, és megelőzhessék az olyan súlyos, hosszú távú szövődményeket, mint a vakság, a veseelégtelenség vagy az amputáció.


Forrás: Medipress
2013. 08. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés