A fekete kaviár a tokhalfélék ikrája, melynek az az egyik különleges tulajdonsága, hogy molekuláris felépítése megegyezik bőrünk sejtjeivel. Mi ennek a jelentősége? A szervezetünk képes azonnal beépíteni, felhasználni, szinte átalakítás nélkül, a kaviárnak pedig meglehetősen pazar az összetétele. Először is kiemelkedően magas a vitamintartalma (A-, B2-, B6-, B12-, C-, D- és E-vitaminok), a fehérjetartalomnak köszönhetően pedig a sejtek gyorsabban regenerálódnak. Találhatók benne vízmegkötő tulajdonsággal rendelkező ún. foszfolipidek, amik kifejezetten segítik a bőr hidratáltságát. Rugalmasabb, feszesebb lesz a bőr, kevesebb lesz a ránc. Ásványi anyagokban sem szűkölködik a kaviár: magnézium, kalcium, foszfor, vas, cink és szelén teszik kiváló antioxidánssá. Az ókori Perzsiában – mindenféle laboratóriumi vizsgálat nélkül is – gyógyhatást tulajdonítottak neki, Casanova pedig (a szarvasgomba mellett) az egyik leghatékonyabb vágyfokozónak tartotta. Kozmetikai felhasználása sem mai keletű, például Erzsébet osztrák császárné arcpakolásként használta, ma pedig már étrend-kiegészítőként is elérhető a kozmetikai termékek piacán. Ezen termékekbe a kaviár kivonata, mintegy „esszenciája” kerül, ami segíti a kollagénszintézist, erősíti a szöveteket, tehát hozzájárul a bőr megújulásához, így érthető a népszerűsége a 35 év felettei hölgyek körében.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ha komolyan veszed a tartós fogyást,
és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék
- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne
- Füst- és szagmentes
- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is
- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.
- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..
MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tudta?
Kaviár többféle színben létezik: a vörös kaviár a lazactól származik, a rózsaszín a törpemárnáé, a sárga pedig a kecsege ikrája. A tokhalfélék ikrája pedig nem csak fekete lehet, a szürkétől a mélyfeketéig változtatja a színét. Világszerte az orosz kaviár a legismertebb, a Fekete-tengerben, az Azovi-tengerben és a Kaszpi-tengerben honos valódi tokfélék ikrájából készül. Minél nagyobb szemű a kaviár, annál drágább. A legértékesebb és a legdrágább a Kaszpi-tengeri viza, a beluga ikrája (beluga kaviár), 100 g ára 90 000–200 000 Ft között mozog. Íze finoman sós, vajas-diós, állaga krémes. Ennek is van azonban egy még luxusabb változata, mégpedig a fehér beluga kaviár, ami a világ legdrágább étele. Az albínó beluga tokhal ikrája, ami igen ritka fajta. Minél idősebb az állat – akár 60–100 éves is lehet – annál puhább, zamatosabb az ikrája.