
A Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársai több mint nyolcvanötezer nő esetében mérték fel a kávé, a tea és más koffeintartalmú italok fogyasztását. A vizsgálat kezdetén a nők 30-55 év közöttiek voltak; a felmérés 22 éve során 5 272-en betegedtek meg közülük mellrákban.

"A seregnyi asszonyt 22 éven át követtük nyomon, de nem találtunk összefüggést a kávé- (koffeines vagy koffeinmentes) és teafogyasztás, valamint a mellrák kockázata között” - mondta Dr. Davaasambuu Ganmaa a Reuters Health-nek. „A kávé és a tea mértékkel fogyasztva teljesen veszélytelenek.”
Miután számba vették az egyéb kockázati tényezőket (életkor, dohányzás, testsúly, testmozgás, alkoholfogyasztás, családi anamnézis, menopauza előrehaladása, hormonterápia és a gyermekek száma), a kutatók azt találták, hogy nem emelkedett a mellrák kockázata azoknál, akik napi 4 vagy több csésze koffeines italt fogyasztottak azokhoz képest, akik csak napi egyet.
Mikor a kutatók tovább vizsgálták a mellrák kockázatát, különösen a változó korból kilépő nők körében, kiderült, hogy a legkevesebb koffeint fogyasztó nők között kicsit kevesebb a mellrákos esetek száma. A kutatók szerint ez a kapcsolat további vizsgálatokra szorul.
Nézze meg az EgészségPláza termékeit!