2024. Július 16. kedd
Hét termék, hétféle íz -  Melyiket tegyük a fára?
Az ünnepi díszbe öltözött szerkesztőségben a karácsonyi készülődés jegyében asztalhoz ültünk, felgyűrtük ingujjunkat, és belevetettük magunkat az előttünk elterülő végtelen szaloncukortengerbe, hogy kiderítsük, melyik termék érdemes az ünnepek megédesítésére.

Nem is igazi karácsonyfa az, amelyiken az ünnepek elteltével nem fityegnek bánatosan a habkarikát és mézeskalácsot vesztett zsinegek mellett a gondosan visszahajtogatott, üres szaloncukorpapírok, ám ehhez az kell, hogy finom legyen az a cukor. A nagy választék ellenére a vásárlás nem egyszerű, hacsak nincs bejáratott kedvencünk, és nem cseréljük le minden évben a karácsonyfadíszeket – a finom beltartalom mellett ugyanis talán egyre fontosabb szempont, hogy a csomagolás harmonizáljon a fa díszítésével.

karácsony ünnep szaloncukor

Hét termék, hétféle íz

A szerkesztőségi teszteléshez ellátogattunk a hozzánk legközelebbi bevásárlóközpont élelmiszerboltjába, és a szaloncukros polcról leemeltünk hétféle terméket. A tesztelendő édességek kiválasztásnál arra törekedtünk, hogy lehetőleg minél több gyártótól kerüljön a kosárba termék, minél szélesebb árkategóriában, és a megszokott szaloncukorfélék (pl. zselés, marcipános, kókuszos) mellett néhány különlegességet is megkóstolhassunk. A kiválasztott szaloncukrok közül a legolcsóbb egy számunkra ismeretlen márkájú, fél kilós kiszerelésű kókuszos volt, ami 299 forintba került, a legdrágább pedig a 338 grammos, 1425 Ft-os marcipános Milka volt.

Az elfogulatlan eredmény érdekében vaktesztet végeztünk: először 1-5-ig terjedő skálán pontoztuk a pucérra vetkőztetett szaloncukrokat illat, kinézet, íz és állag szempontjából; majd hasonló pontrendszer szerint a csomagolást is górcső alá vettük. A végleges sorrendet a két teszt összesített eredményei alapján állítottuk fel.

A kóstolás során szélsőséges ízélményekben volt részünk, a vakteszt-módszer például rádöbbentett minket, hogy a csomagoláson szereplő felirat ismerete nélkül bizony némely termék íze egyenesen meghatározhatatlan. Ilyen volt a vajkaramellás Csengettyű szaloncukor, tesztcsapatunk egyetlen férfitagjának pedig a kókuszos termék ízének beazonosítása okozott fejtörést. Több tesztelő szájából is elhangzott az az ítélet, hogy sok szaloncukor túl műízű; az epres-joghurtos Disney-s termék émelyítő aromája volt, akit egyenesen műanyagra emlékeztetett, ezt ráadásul még a csomagolás hercegnős, rózsaszínű csomagolása is tetézte.

Szerencsére pozitív élményben is bőven volt részünk, lássuk tehát a ranglista első három legfinomabb helyezettjét:

1. helyezett: Marcipános Milka szaloncukor

Milka marcipános szaloncukor

A mezőnyben legdrágábbnak számító marcipános Milka elsőbbsége egyáltalán nem okozott meglepetést, sokan a kóstolás során is felismerték az összetéveszthetetlen alpesi csoki ízét, a csomagolás értékelésekor pedig a jellegzetes lila szín egyértelműen fellebbentette a fátylat a népszerű márka termékéről. Érdekes, hogy ez volt az egyetlen, nem bevonómasszás, hanem valódi tejcsokoládét tartalmazó termék, színe mégis ennek volt a legvilágosabb. Talán mert ebben kevesebb a színezőanyag? Az illat és az állag senkit sem késztetett negatív értékelésre, a finom illathoz ideális, omlós és ragacsmentes állag járul. A marcipános tölteléket mindenki szerette, sokan azért, mert nem túl édes, marcipánrajongó kolléganőnket pedig egyenesen elvarázsolta – de nem csak ő volt az egyetlen, aki repetázott belőle.

A csomagolás sokunk szerint a lila mellé becsempészett halványsárga miatt lett csúnyácska, ráadásul a színválasztás karácsonyfa-szempontból sem ideális, ezért a Milkát inkább a fa alá tett tálba tennénk, onnan viszont garantáltan gyorsan elfogyna.

4 pont

2. helyezett: Tibi Tiramisu ízű szaloncukor

Tibi tiramisus szaloncukor

A belga bonbonokat idéző hullámos felületű szaloncukor kapta a legmagasabb pontszámot a küllemet illetően. Az első benyomás után sem lettünk csalódottak: a Tibi kellemes illatú, gusztusos, krémes és lágy, bár a kézben gyorsan olvad, ezért tanácsos hamar befalni.

Ízében a kávé dominál, és ugyan a kávéutálókat nem sikerült megtérítenie, a kávérajongók többen voltak és győztek. Szerintük a tiramisus szaloncukor isteni és intenzív ízű, igazi ínyencfalat.

A kék-arany csomagolás is nagy sikert aratott, ez bizonyult a második legszebbnek.

3,9 pont

 

3. helyezett: Arany szalon kakaós-mazsolás szaloncukor

Arany Szalon kakaós mazsolás szaloncukor

Ezt a szaloncukrot már illata, és később íze alapján is sokan a Sport-szelethez hasonlították, ám abban is egyetértettünk, hogy a méltán népszerű csokihoz azért nem ér fel. A ki szerint semleges, ki szerint finom, nassolásra buzdító illathoz képest az íz erőteljesebb reakciókat szült, a Sweet Point terméke ugyanis hiába lett a harmadik legjobb, legtöbbünk szerint túl tömény és túl rumos.

A klasszikus, piros, angyalkás szaloncukorpapír 4 pontot, és ezzel győzelmet hozott a csomagolások versenyében, pirosba öltöztetett karácsonyfára tehát melegen ajánljuk ezt a terméket.

 

3,825 pont

 

A teljes lista:

1. Marcipános Milka – 4 pont
Ár: 1425 Ft, Tömeg: 338 g
Forgalmazó: Kraft Foods Hungária Kft.

2.Tiramisus Tibi – 3,9 pont
Ár: 1079 Ft, Tömeg: 390 g
Forgalmazó: Bonbonetti Kft.

3. Kakaós-mazsolás Arany szalon – 3,825 pont
Ár: 559 Ft, Tömeg: 500 g
Gyártó: Sweet Point

4. Zselés Norbi – 3,4 pont
Ár: 759 Ft, Tömeg: 300 g
Gyártó: Bonbonetti Kft.

5. Kókuszos Mantilla Salon Créme – 3,15 pont
Ár: 299 Ft, Tömeg: 500g
Forgalmazó: Straxi Kft.

6. Epres-joghurtos Disney Princess – 2,9 pont
Ár: 729 Ft, Tömeg: 400 gramm
Forgalmazó: Bonbonetti Kft.

7. Vajkaramellás Csengettyű – 2,8 pont
Ár: 749 Ft, Tömeg: 500 g
Gyártó: Microse Kft.

Melyiket tegyük a fára?

A szaloncukrok csomagolását szemlézve felrémlettek bennünk a régi idők dupla borítású, selyempapíros-sztaniolos, rojtozott végű szaloncukrai, melyek sokkal szebbek voltak, mint az előttünk lévők, de azzal vigasztaltuk magunkat, hogy a kevesebb csomagolás környezetkímélőbb. A pontozás eredménye alapján a legtöbben az angyalkamintás, piros szaloncukrot látnánk szívesen a karácsonyfán, a második legszebbnek pedig a kék-arany Tibi bizonyult. A legkevésbé a barbirózsaszínű Disney-herecegnős szaloncukor külsejét szerettük, bár kislányként ezt biztosan máshogy értékeltük volna.

A kóstolás végén a tesztelőcsapat kifáradva és kissé csalódottan pihegett a romok felett, az összbenyomásunk ugyanis az volt, hogy a szaloncukor-kínálat valahogy nem az igazi (ezt a legjobbnak ítélt Milka mindössze 4 pontja is alátámasztotta), lehetnének ezek az édességek finomabbak is, mégiscsak a legfontosabb ünnep elmaradhatatlan kellékei. Szerencsére a hét megkóstolt termékből egy-két kedvence mindenkinek akadt, így egyikünk karácsonyfája sem marad szaloncukormentes.


Szerző: Zsadon Sára

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés