2024. Július 22. hétfő
Csokiminőségi tudnivalók -  A csokoládé egészséges – ha tudatosan fogyasztjuk
Az ünnepek közeledtével fellendül a boltok édességforgalma is, különösen a szaloncukrok és a figurás csokoládék kelendők ilyenkor. A kínálat széles, ám a legtöbb vásárló inkább az árat helyezi előnybe a minőség hátrányára, pedig az igazi csokoládé és a csokoládébevonós termékek között ég és föld lehet a különbség. A választást édességipari szakemberek útmutatása könnyíti meg.

Mikulás és karácsony tájékán egy családból sem hiányozhat a csokimikulás és a szaloncukor, ebben az időszakban mintegy ötezer tonnányi figurás édességet vásárolunk, amelyekre összesen kb. 2 milliárd forintot költünk; a hungarikumnak számító szaloncukorból pedig családonként mintegy 2 kilogramm, összesen 5-6 ezer tonna fogy, 5,5-6 milliárd forint értékben – áll az AC Nielsen piackutató felmérésben.

csokimikulás csokoládé szaloncukor karácsony mikulás

Annak ellenére, hogy az utóbbi években mindkét termékcsalád esetében nőtt a minőségi csokoládé iránti kereslet, a legtöbb vásárló számára mégis a kedvező ár a döntő tényező, így az olcsóbb, tejbevonóból készült termékek a legkeresettebbek. Ezek a kakaós masszából gyártott figurák természetesen megfelelnek minden élelmiszeripari követelménynek, azonban élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek, mivel a kakaóvaj helyett olcsóbb növényi zsírok találhatók bennük, és kakaótartalmuk is alacsonyabb.

Az Édességgyártók Szövetsége és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakemberei mindezek miatt kidolgoztak egy „Minőség ABC”-t, melynek közreadásával segíteni kívánják a fogyasztókat az ünnepi édességek közötti eligazodásban.

Lássuk tehát, mire figyeljünk oda, ha el akarjuk kerülni, hogy az ajándékba adott csokoládé-szerű édesség a szemetesben kössön ki, és helyette biztosan jó minőségű csokoládét ajándékozhassunk.

Csokiminőségi tudnivalók

Címke, csomagolás

A vásárlást érdemes a termék címkéjének elolvasásával kezdeni. A címkén többek között megtalálható a termék pontos neve, valamennyi összetevője, lejárati dátuma, és a forgalmazó vagy gyártó neve, címe. Szerepelhet rajta továbbá az élelmiszereken a termék táplálkozási értéke, vagyis hogy mennyi kalóriát és hány gramm fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Számos esetben előfordul, hogy mást mutat a polcfelirat és a termék címkéje, a kettő közül mindig és kizárólag a termék címkéjén szereplő adatok a meghatározók.

A csomagolás egyik legfontosabb funkciója jelen esetben az esztétikum, valamint a termékek eltarthatóságának és szállíthatóságának biztosítása. Soha ne vásároljunk meg sérült vagy szakadt csomagolású terméket, mert az a szállítás során, vagy a boltban esetleg már szennyeződhetett. A szaloncukor esetében érdemesebb a dobozos kiszerelésűeket választani, mert a zacskós szaloncukrok könnyebben sérülnek. Praktikus tanács, hogy a csomagolást érdemes csak azután kidobni, ha meggyőződtünk a termék minőségéről.

Összetevők és tápanyag-megjelölés

Az összetevők adják a legbiztosabb támpontot a termék minőségére nézve. A valódi csokoládé legalább 35%-ban tartalmaz kakaó szárazanyagot, amiből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. A kakaós bevonók ehhez képest alacsonyabb kakaótartalmúak, és kakaóvaj is kevesebb van bennük, amit növényi olajjal pótolnak.

A címkén lévő energia- és tápanyagjelölés segíthet a kiegyensúlyozott étrend összeállításában. Már hazánkban is bevezetésre került az INBÉ - Irányadó Napi Beviteli Érték -, amely egy egységes élelmiszer-jelölési rendszer. A rendszer lényege az, hogy a csomagoláson látható a termék egy adagra vetített energia (kilokalória) tartalma, vagy hosszabb változatban az energia, fehérje, cukor, zsír, telített zsírsav, élelmi rost és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt napi tápanyagszükségletének hány százalékát teszik ki.

A 2000 kilokalóriás iránymutató energia-beviteli értéket egy átlagos fizikai aktivitású, átlagos testtömegű, egészséges felnőtt nő igényei alapján állapították meg. Az energiabevitel egy ugyanilyen kondíciójú felnőtt férfi esetében 2500 kilokalória, míg a gyermekek esetében alacsonyabb, körülbelül 1800 kilokalória.

Minőség-megőrzési idő

A szezonális édességekre az üzletek általában az ünneptől számított 3 hónapos minőség-megőrzési időt szavatolnak, de ennek pontos időpontját ugyancsak a termék címkéjén olvashatjuk. Minőségi kifogás esetén a termék forgalmazója, vagyis az üzlet, köteles a minőség-megőrzési időn belül, blokk ellenében kicserélni a terméket. Amennyiben ezt az üzlet megtagadja, a vásárló a vásárlók könyvében kérheti észrevétele kivizsgálását.

csokimikulás csokoládé szaloncukor karácsony mikulás

Dúsítók

A csokoládék és a szaloncukrok készítéséhez gyakran használnak különböző dúsító anyagokat, egyrészt a tápanyag-tartalom növelése, másrészt pedig ízesítés céljából. A termék minősége akkor igazán jó, ha a dúsító vagy ízesítő adalék nemcsak 1-2%-ban, hanem nagyobb mennyiségben, 15-20%-ban található a termékben.

A csokoládé egészséges – ha tudatosan fogyasztjuk

„Bárhol vásároljuk is meg a Mikulásra vagy karácsonyra szánt édességeket, kiemelten fontos az, hogy kiegyensúlyozott táplálkozásunk érdekében a csokoládét, ne az étkezések helyett, hanem azt követően desszertként fogyasszuk el annak érdekében, hogy annak pozitív élettani hatásai érvényesüljenek.” – mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Régóta közismertek a csokoládé pozitív élettani hatásai, és ma már bizonyított tény az is, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb.

A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert. E-vitamin- és ásványianyag- (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk hatékony antioxidáns, a bennük található réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. Frissítő hatású theobromin-tartalmuknak köszönhetően pedig hangulatjavító hatásúak.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés