2024. Szeptember 30. hétfő
Az elmúlt években egymásnak ellentmondó eredmények láttak napvilágot arról, hogy szükségesek-e kalciumtartalmú étrend-kiegészítők a csonttörések és a szívroham kockázatának csökkentéséhez, s ha igen, akkor milyen dózisban. Egy friss kutatás, amely a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat október 17-i számában jelent meg, igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba.

A Kaliforniai Egyetem San Francisco-i szakértői szerint az egészségügyi dolgozóknak inkább táplálékok útján történő kalciumpótlást kellene javasolniuk, mintsem tablettákat. „A csontritkulás az elégtelen kalciumbevitel eredménye is lehet. A lakosság bizonyos csoportjai, például a különösen veszélyeztetett idősek hajlamosabbak kevesebb kalciumot fogyasztani a kelleténél” – magyarázta Douglas C. Bauer, az intézmény professzora. „De a magas kalciumtartalmú étrend kellene, hogy legyen az elsőszámú pótlási mód” – tette hozzá. Az ajánlott beviteli mennyiség az egyesült államokbeli Orvosi Intézet (IOM) előírása szerint az 50 éven felüli, menopauzán átesett nőknek, illetve a 70 évesnél idősebb férfiaknak 1 200 milligramm naponta.

„Amennyiben a kalciumszükséglet étrend útján történő fedezése valamilyen oknál fogva nem lehetséges, a kalciumtartalmú táplálék-kiegészítők biztonságosnak számítanak, nem járnak szív- és érrendszeri mellékhatásokkal” – mondta Bauer professzor. A kalciumtablettáknak közismert módon mellékhatásaik lehetnek. Ezek közül a leggyakoribbak az emésztési problémák és a súlyos székrekedés, míg a vesekő ritka következménynek számít. Néhány friss felmérés szerint azonban a kalcium tartalmú étrend-kiegészítők növelhetik a szívroham kockázatát is. A JAMA Internal Medicine című lap 2013-as kutatása szerint például 11 778 szív- és érrendszeri probléma miatt bekövetkezett haláleset áll összefüggésben a mesterséges kalciumpótlással. „A tabletták útján történő túlzott bevitel valóban növeli a halandóságot a férfiaknál, a nőknél viszont nem” – vonták le a következtetést a szakértők. Bauer professzor szerint érdemes kalciummal dúsított élelmiszerekkel is növelni az étrendi bevitelt.


Forrás: Medipress
2013. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés