
„Általában gyakoribb, hogy az ízlelés érzékenysége nő, de ritkán az is előfordulhat, hogy épp csökken” – mondja Catherine Carpenter, a University of California munkatársa. A szakember szerint gyakran a fémes ízekre lesz érzékenyebb a páciens. Előfordul, hogy az ízlelés érzékenységének hatására egészen átalakul a páciens étel-preferenciája is. Sokan, akik korábban a csípős és fűszeres ételekért rajongtak, hirtelen kerülni kezdik ezeket a finomságokat, mert túl intenzívvé és tolakodóvá válnak a markáns ízek.
Só győz a ráncok elleni harcban >>>
Kemoterápia után lehetőség van arra, hogy dietetikus segítsen az új étrend kidolgozásában, ami a megváltozott érzékelést is figyelembe veszi. Fontos tudni, hogy a rák típusától, a kezelés módjától és időtartamától is függ, hogy miként változik az ízlelés, tehát nem vehető egy kalap alá az összes rákbeteg e tekintetben sem. Carpenter szerint az a fontos, hogy a páciensek tájékoztatást kapjanak erről a váratlan mellékhatásról is, így időben fel tudjanak készülni a változásra szükség esetén.