2021. Június 25. péntek
Egyre többen használják okostelefon helyett is, a táblagép azonban a szakértők szerint rendkívül károsan hathat a nyakunkra.

A friss kutatás szerint az iPad-hez hasonló eszközök háromszor nagyobb terhelést rónak a nyakizmainkra, mint az asztali számítógépek. Ez pedig hátfájdalomhoz és számos más rendellenességhez vezethet. A korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a fejünk a telefon kijelzőjének nézéséhez szükséges 60 fokos szögben tartása 27 kilogrammnak megfelelő nyomást terhel a nyaki gerincoszlopra. A táblagépek pedig az utóbbi néhány évben rohamosan terjednek. Az Egyesült Államokban például a tavalyi évben a 18 éven aluliak 42 százalékának van, és a 35-49 évesek több mint a fele használ rendszeresen ilyen készüléket.

Az Ergonomics szaklapban megjelent új tanulmányban a szakértők a következőket írják: „A táblagép használat a fej és a nyak jelentős mértékű hajlítását követeli meg, ami a nyaksérülések kockázatával járhat a felhasználók számára.” A szerzők, a Washington Állami Egyetem munkatársai 33 egyetemi hallgatót és oktatót vizsgáltak, akik rendszeresen használnak táblagépet. A felhasználókat különféle testtartásokban vizsgálták, 2-5 perces olvasás és írás közben. Radiográfiai és egyéb vizsgálatokkal mérték a nyakra nehezedő gravitációt, valamint azt, milyen hatást gyakorol a táblagép használata a nyakra és a fejre.

Eredményeik azt mutatták, hogy a táblagép 3-5-szörösére növeli a nyakra gyakorolt terhelést a semleges testtartáshoz viszonyítva. A problémát pedig nem a felhasználás célja, hanem a táblagép pozíciója okozta. A vízszintesen tartott vagy a térdre helyezett táblagép is ugyanezt a hatást fejtette ki a nyakra a feltámasztott pozícióhoz képest. A terhelés szempontjából nem sokat számított az, hogy az alany írt vagy olvasott a készüléken. A szerzők szerint a kutatás a táblagépek használatára vonatkozó ergonómiai irányelvek kidolgozásában jelentenek majd segítséget.


Forrás: Medipress
2015. 03. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés